Dagens PS

Avtalet som ska återuppbygga Ukraina

Tysklands finansminister Christian Lindner.
Christian Lindner undertecknade nytt avtal under tisdagen. (Foto: TT)
Linn Kolar
Linn Kolar
Uppdaterad: 13 juni 2024Publicerad: 12 juni 2024

Ett nytt gemensamt avtal har nu undertecknats mellan Ukraina och Tyskland som nu ska gälla för Ukrainas återuppbyggnad efter kriget med Ryssland. Avsikten är dessutom att stärka samarbetet mellan länderna. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Avtalet, en så kallas avsiktsdeklaration, undertecknades under tisdagen av både Ukrainas och Tysklands finansministrar. 

“Vi begränsar oss inte till det stöd som Ukraina behöver för att vinna kriget”, sa den tyska finansministern Christian Lindner i ett uttalande. 

“Vi vill bidra nu så att Ukraina kan sätta kursen för framtida tillväxt genom sin återuppbyggnad”, tillade han därefter. 

Bortom det finansiella stödet

Sett utöver de som behöver finansiellt stöd handlar det även om att bygga institutionella kapaciteter för att stödja privata företag i Ukraina och främja investeringar, enligt Lindner. 

Tysklands finansministerium har nu bett KfW Development Bank att utvärdera ett projekt för att stödja Ukrainas finansministerium genom finansiering och rådgivning.

Projektet kan även hjälpa till att ombilda Business Development Fund till en oberoende statlig finansieringsinstitution som fokuserar på små och medelstora ukrainska företag.

Tyskland betalar

ANNONS

Tysklands finansministerium kommer att finansiera kapacitetsutvecklingsprojektet medan KfW kommer att ansvara för att övervaka själva genomförandet.

Parterna förväntar sig att underteckna de underliggande avtalen innan året når sitt slut, varifrån det då kommer gälla. 

Avtalet skapar inga rättigheter eller skyldigheter enligt internationell lag, skriver Reuters.

Läs mer: Nytt stöd till Ukraina på väg. – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Linn Kolar
Linn Kolar

Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor. 

Linn Kolar
Linn Kolar

Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor. 

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS