DN har följt och intervjuat Sveriges mångåriga riksbankschef Stefan Ingves i egenskap av ordförande för Baselkommittén vars ledamöter nyligen samlades i Luleå.

ANNONS

Tidningen konstaterar att det handlar om ”världseliten i bankfrågor” och att Stefan Ingves i den församlingen både möts av respekt och seriositet när han uttrycker sin oro över de svenska hushållens skuldsättning, som han menar i värsta fall kan sluta i en bostadskrasch.

Stefan Ingves deklarerar för Dagens Nyheter att det ”inte ser bra ut” på den svenska bostadsmarknaden. Men trots att han talat om bubblan som riskerar att spricka i åratal är det få eller inga politiker alls som lyssnar på honom.

Riksbankschefens farhågor ignoreras kort och gott på hemmaplan medan expertisen internationellt tar hans oro på största allvar.

Stefan Ingves beskriver bemötandet han får i Sverige som ”bypolitik” när han uttrycker sina bekymmer över hushållens skyhöga bolåneskulder.

”Det är samma sak som med global uppvärmning. Det kostar något i dag för att vi ska undvika katastrofer om fem, tio, tjugo år. Men de som röstar om tjugo år är inte tillfrågade och politikerna vill inte ta kostnaden nu”, säger Stefan Ingves till DN och fortsätter:

”Man kan aldrig veta när eller om det kraschar, men ju mer lån i ekonomin desto större risk.”

ANNONS
ANNONS

MISSA INTE: EU fruktar svensk bostadskrasch [DagensPS.se] >

LÄS ÄVEN: Guru kovänder: Det finns ingen bostadsbubbla [DagensPS.se] >