Har Spotify-svensken Daniel Ek körts över totalt av övriga aktieägare? Det menar Nordnets sparekonom Joakim Bornold. ”Han såg besvärad ut”.

Musiktjänsten Spotify kommer att börja handlas på New York-börsen den 3 april. Det meddelade bolaget vid sin kapitalmarknadsdag på torsdagskvällen, skriver ett flertal medier. Så sent som för en vecka sedan rapporterade Dagens PS, med hänvisning till Bloombergs källor, om att den 2 april såg ut att bli den stora dagen.

Som det kommunicerats tidigare blir det en så kallad direktnotering där priset på aktien bestäms vid starten av handeln. Det traditionella sättet är att anlita investmentbanker som sedan scannar intresset hos investerare och därefter sätter ett introduktionspris. Spotify har avstått detta upplägg för att spara kostnader på investmentbankerna.

I övrigt var musikjätten fåordig om vad som faktiskt pågår på insidan. Spotify meddelade i stället att en finansiell guidning kommer att presenteras först den 26 mars.

ANNONS
ANNONS

Nordnets sparekonom Joakim Bornold följde det stora eventet live när det sändes på nätet och enligt honom kan det finnas mer bakom kulisserna än det som framgick under torsdagskvällen. I en intervju med SvD:s morgonstudio på fredagen beskriver han det hela som ett ”tillrättalagt” jippo med en ”riggad publik”.

Men Joakim Bornold säger sig också kunna skönja en stor konflikt inom Spotify. Enligt honom blev det tydligt under kapitalmarknadsdagen att självaste Daniel Ek, den svenske medgrundaren och Spotifys ”stora namn”, inte vill till börsen över huvud taget.

”Han såg besvärad ut. Känslan är att han helst skulle slippa. Jag tror att det är övriga aktieägare i Spotify som tvingar in det på börsen. Det hade inte varit Daniel Eks vilja”, säger Joakim Bornold under intervjun och pekar på det faktum att supersvensken gjort allt för att ducka pressen och att han dessutom inte kommer att medverka under dagen för börsnoteringen.

Om Spotifys börsnotering blir succé eller flopp återstår att se.