Finland blir ny storägare i SSAB – statsministerns kontor tar direkt kontroll över de aktier som Solidum tidigare haft i den svenska stålkoncernen.

ANNONS

Den finländska regeringen tar direkt kontroll över de aktier som Solidum äger i den svenska stålkoncernen SSAB. Posten är värd 2,7 miljarder kronor och motsvarar 6,3 procent av kapitalet och 8,0 procent av rösterna i stålbolaget. Det är statsministerns kontor som kommer att sköta ägarstyrningen hädanefter, rapporterar Dagens industri.

”I linje med det strategiska intresse som definieras av arbets- och ekonomidepartementet har den finländska staten en önskan att påskynda SSAB:s övergång till fossilfritt ståltillverkning tillsammans med företagets svenska ägare. Vi verkar genom ett aktivt och ansvarsfullt ägande”, säger Tytti Tuppurainen, som är Finlands minister för ägarstyrning, i ett uttalande.

Största utsläpparen i Finland

SSAB:s satsning på fossilfritt stål anses också vara ett viktigt steg i att nå Finlands mål om koldioxidneutralitet 2035. SSAB ska också konvertera masugnarna i sin anläggning i Brahestad (Raahe) för att minska koldioxidutsläppen.

”Fabriken i Brahestad är den enskilt största utsläpparen av koldioxid i Finland, så ur en klimatpolitisk synvinkel är SSAB ett viktigt bolag. Det finns också regionalpolitiska orsaker. Brahestad är beläget i norra Finland och investeringarna i det området är viktiga”, säger Maija Strandberg, finansiell rådgivare vid den finländska regeringen, till Di.

Aldrig flyttat innehav tidigare

Det är första gången som finländska staten flyttar ett ägande från ägarbolaget Solidum direkt till finska staten, där SSAB nu gör Finnair, Fortum och Neste sällskap bland de bolag som Finland ser som strategiskt viktiga.

Största ägare i SSAB är LKAB som nyligen utökade sitt ägande till 10,5 procent av kapitalet och 18 procent av rösterna, samtidigt som investmentbolaget Industrivärden sålde sina aktier i bolaget. LKAB helägs i sin tur av den svenska staten.

ANNONS
ANNONS

Läs även: ”Vi är precis den typen av ägare som SSAB behöver nu” [Dagens PS]

Läs även: Forskning ska hjälpa SSAB bli fossilfritt [Dagens PS]