Stockholms stad säljer via skolfastighetsbolaget Sisab Tensta gymnasium då man misslyckats med att hitta hyresgäster till fastigheten.
”Det var inget lätt beslut, fastigheten är en liten juvel”, säger Peter Jönsson till Fastighetsnytt.

Stockholms stad fortsätter att sälja ut skol- och förskolefastigheter i ett rasande tempo. Bara under förra året sålde Sisab, stadens skolfastighetsbolag, 23 fastigheter till förre S-toppen, Ilija Batljans företag Samhällsbyggnadsbolaget, SBB, för 421 miljoner kronor.

Nu är det fastigheten som tidigare var Tensta gymnasium som ska säljas. Nästa vecka läggs det ut till försäljning, då inte staden hittat hyresgäster, skriver Fastighetsnytt.

”Det var inget lätt beslut att fatta, fastigheten är en liten juvel i vår portfölj. Men nu är alla andra vägar uttömda”, säger Peter Jönsson (M), styrelseordförande hos Sisab, till tidningen.

Lades ner

Tensta gymnasium lades ner 2016 på grund av den otrygga miljön då det var många bråk i skolan. Sedan 2019 har skolbyggnaden stått tom.

”Nästa vecka ger vi därför vd:n i uppdrag att påbörja en försäljningsprocess av fastigheten. Vi står i vanliga fall inte på säljarsidan, men gör detta eftersom staden inte längre har ett strategiskt behov av fastigheten”, säger Jönsson.

Kritisk opposition

Oppositionsborgarrådet, Clara Lindblom (V), är kritisk till utförsäljningen. Hon och Vänsterpartiet vill i stället se ett kulturcentrum i byggnaden.

ANNONS
ANNONS

”Dels tycker vi att den ligger på en strategiskt viktig plats och att det finns en möjlighet att lyfta Tensta om man fyller lokalerna med bra verksamhet som ger liv och rörelse under stor del av dygnet, och dels har staden dåliga erfarenheter av att sälja viktiga fastigheter i förorten”, säger hon till Fastighetsnytt.

Läs mer: Fler branschnyheter på [Teknikdygnet]