På grund av coronakrisen stannar rekordmånga svenskar hemma under sommaren. Detta kan leda till vattenbrist, särskilt i mellersta och södra Sverige. ”Mycket av våra fritidsaktiviteter är kopplade till vatten, och då ökar användningen”, säger Fredrik Vinthagen på Svenskt Vatten.

Kommunerna Flen, Katrineholm och Vingåker har redan infört ett förbud mot att vattna eller fylla pooler mellan 06 och 20.

Helene Sylvefjord, kommunikationschef på Sörmlands Vatten, som administrerar vattentillförseln i kommunerna, förklarar för TT att kommunerna har tillgång till sjövatten, men att det finns risk för att vattenverken inte har tillräckligt stor kapacitet. Det skriver SvD.

”Det är en kritisk tid nu. Vi erbjuder leverans av vatten via tankbil till pooler för att minska trycket”, säger hon.

ANNONS
ANNONS

Bevattningsförbud i flera kommuner

Då svenskarna i rekordstor utsträckning kommer att stanna hemma i sommar kommer detta påverka belastningen på vattenverken.

”Många är hemma, och kommer att ha semester i Sverige i år. Mycket av våra fritidsaktiviteter är kopplade till vatten, och då ökar användningen”, säger Fredrik Vinthagen, pressansvarig på Svenskt Vatten till TT.

Svealand, Götaland och Gotland har låga grundvattennivåer och flera kommuner i dessa regioner har infört bevattningsförbud.

Teknikkonsultbolaget WSP publicerade tidigare i år en rapport där de konstaterade att tio av fyra kommuner ansåg att brist i vatteninfrastruktur hindrade deras utvecklingsplaner.