Dagens PS

Panik i byggbranschen efter dom om cement

Byggbranschen
Byggbranschen kan drabbas hårt när cementproduktionen stoppas på Gotland. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 23 nov. 2021Publicerad: 15 juli 2021

Att Cementa fått avslag på en miljökonsekvensbedömning kan sänka den svenska byggbranschen – som är i ett “närmast chockliknande tillstånd”. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Dagens PS har i en serie artiklar rapporterat om turerna kring företaget Cementa, ett dotterbolag till tyska HeidelbergCement, och dess anläggning i Slite på Gotland.

I förra veckan avslog Mark- och miljööverdomstolen i Stockholm företagets ansökan om att fortsätta bryta kalk på platsen. Detta på grund av en bristfällig miljökonsekvensbedömning.

Marken där kalk bryts är ett så kallat Natura 2000-område, som är ett nätverk av skyddade områden i EU. Fortsatt kalkbrytning kan enligt kritiker skada grundvattnet på Gotland och frågan har inte utretts tillräckligt enligt domstolen.

”Utredningen har sammanfattningsvis brister som innebär stora begränsningar av möjligheten att bedöma vilken effekt som en fortsatt och utökad verksamhet har på grundvattenförekomsten”, skriver domstolen.

Då det nuvarande tillståndet löper ut den 31 oktober kan Sverige bli utan två tredjedelar av landets samlade cementproduktion.

Sveriges mest använda byggmaterial

Cementas fabrikschef i Slite, Matilda Hoffstedt beskrev det hela som “ett krisläge för svensk cementförsörjning”.

Byggindustrin verkar hålla med, reaktionen på Mark- och miljööverdomstolens dom beskrivs i en artikel i Dagens industri som ett “närmast chockliknande tillstånd”. Svensk betongs vd Malin Löfsjögård varnar för att beslutet slår hårt mot hela byggsektorn och kan innebära varsel i byggbranschen och försenade och dyrare projekt. Cement består till 90 procent av kalk, och cement är i sin tur huvudingrediensen i betong – som är det vanligaste byggmaterialet i Sverige.

ANNONS

”Det här stoppet kommer att göra att byggföretagen behöver börja varsla. Har man inget material att jobba med måste man dra ned. Den direkta kostnaden är förstås för Cementa. Men i och med att betong är Sveriges mest använda byggmaterial slår det så hårt ut i hela byggsektorn, från bostadsbyggande till anläggningsarbete”, säger hon till Dagens industri.

”Vi håller nu på och tittar på konsekvensanalys tillsammans med flera branschorganisationer inom Svenskt näringsliv. Det kommer att handla om stora belopp. Här kommer det att innebära stopp i viktiga infrastruktur- och bostadsprojekt, och bara för infrastrukturprojekt räknas kostnaderna i hundratals miljoner kronor.”

Svårt att ersätta

Att ersätta cementen från Gotland med import blir svårt för att inte säga omöjligt, enligt Malin Löfsjögård.

”Dels har vi EU-standard på cement, men också nationella standarder och regelverk, som gör att det inte bara är att ta vilket cement som helst. Det finns ledtider för standardiseringsarbete och testning för att garantera kvaliteten. Ditt betongrecept är anpassat efter den cementprodukt du har.”

Läs mer: Cementa förlorar i rätten – kalkbrytning stoppas

Läs mer: Byggföretagen: 400 000 jobb hotas av cementkrisen

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS