Batteri i cement. Ett forskarlag på Chalmers har kommit på ett sätt att bygga hus som fungerar som batterier.

ANNONS

Forskare på Chalmers har lyckats blanda metallpläterad kolfiberväv i cement och därmed skapa ett byggmaterial som fungerar som ett uppladdningsbart batteri.

Cementbaserade batterier är inte någon ny idé men det har tidigare varit problem med effekten.

Ny metod som fungerar bra

En av forskarna bakom studien, Emma Zhang, skriver i ett pressmeddelande att resultat från studier som tidigare publicerats kring teknik för cementbaserade batterier har visat på väldigt låg batterieffekt, varför forskarteamet insåg att de behövde tänka utanför boxen.

”Konceptet vi utvecklat, som också är återuppladdningsbart, har aldrig tidigare prövats. Men vi har nu en metod som fungerar väl i labbskala”, berättar Emma Zhang i pressmeddelandet.

Forskarna är hoppfulla

En utmaning som återstår att lösa för forskarna är att se till att batteriet kan laddas under hela den livstid ett hus har, det kan handla om minst 50–100 år. Alternativet är att komma på ett sätt att byta ut batteridelen. Det skriver Warp News.

ANNONS
ANNONS

Forskarna tror att de kommer hitta en lösning, det skulle innebära att vi skulle kunna få höghus som kan lagra all den energi de behöver i väggarna. Den främsta fördelen med batteriet är just att det är uppladdningsbart.

Kan lösa energikrisen

”Vi ser framför oss att denna teknik i framtiden kommer att innebära hela höghus med konstruktionsdelar av funktionell betong. Givet att vilken betongdel som helst skulle kunna ha ett lager av denna elektrod inbäddad, skulle det innebära gigantiska volymer av funktionell betong”, skriver Emma Zhang i pressmeddelandet.

Att använda infrastruktur och byggnader för att lagra energi skulle kunna bidra till att lösa energikrisen, men det handlar inte bara om funktionell betong i höghus, forskarna ser fler möjligheter.

”Tekniken kan användas tillsammans med solpaneler för att ge elektricitet och som källa för så kallad strukturell hälsoövervakning i vägbroar och hamnar, där sensorer drivna av ett cementbaserat batteri kan upptäcka sprickor eller korrosion”, skriver Emma Zhang i pressmeddelandet.

Framtidens byggmaterial

Fortfarande befinner sig det cementbaserade batteriet på ett tidigt stadium men forskarna tror på sin teknik.

ANNONS
ANNONS

Luping Tang, professor i byggnadsmaterial vid institutionen för arkitektur och samhällsbyggnadsteknik vid Chalmers leder forskargruppen Building Materials.

”Vi är övertygade om att vårt koncept innebär ett stort bidrag till att ge framtidens byggnadsmaterial utökad funktionalitet genom att fungera som lagring för förnybar energi”, säger han i pressmeddelandet.

Läs mer: Cementa dubblar sin kalkbrytning i Slite [DagensPS]