För att minska energiförluster satsar nu Vattenfall på att producera vätgas i havet, invid sin vindkraftpark i Skottland.

ANNONS

Många aktörer hoppas på att vätgas ska bli lösningen för industrins klimatomställning. Nu satsar Vattenfall på att placera ut elektrolysörer som producerar vätgas vid en vindkraftpark till havs, det rapporterar Ny Teknik.

Vattenfalls projekt Hydrogen Turbine 1, HT1, vid Vattenfalls havsbaserade vindkraftspark i Aberdeen Bay, har som målsättning att utveckla världens första havsbaserade vindkraftverk med en elektrolysör placerad direkt på ett befintligt vindkraftverk i drift, det framgår av ett pressmeddelande.

Snabbaste och billigaste sättet

Via pipeline ska den producerade vätgasen transporteras in till land. Pilotprojektet kommer ha en effekt på 8 MW och det kommer varje dag kunna producera tillräckligt mycket vätgas för att driva en vätgasbuss hela 2 400 mil.

”Vätgaselektrolysörer placerade på havsbaserade vindkraftverk kommer sannolikt att vara det snabbaste och billigaste sättet att tillhandahålla fossilfri vätgas i stor skala, säger Danielle Lane, landschef för Vattenfall i Storbritannien”, i pressmeddelandet.

Stöd av brittiska regeringen

Projektet har beviljats 9,3 miljoner brittiska pund, motsvarande 114,80 miljoner kronor, i innovationsstöd från den brittiska regeringens fond Net Zero Innovation Portfolio Low Carbon Hydrogen Supply 2.

För att havsvatten ska kunna spjälkas i en elektrolysör måste det först avsaltas, varför en del av elen som vindkraftverket producerar kommer gå åt till det, men Vattenfalls projektledare Wiljan Harder förklarar för Ny Teknik att den mesta energin kommer gå till elektrolysören.

Minskar energiförluster

Poängen med att producera vätgasen till havs är att minska de energiförluster som skapas när el måste konverteras mellan växelström och likström i flera steg.

ANNONS
ANNONS

”Vi har helt enkelt mer energi tillgänglig per turbin om vi placerar elektrolysören i havet i stället för på land. Och överföringen av vätgas är relativt enkel”, säger Wiljan Harder till Ny Teknik.

Intresserad av samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Bolag vill bygga nordisk ledning för vätgas [Dagens PS]