Det första hindret för USA:s enorma satsning på infrastruktur har övervunnits i och med att de två partierna har nått en uppgörelse.

ANNONS

I USA har de hundra senatorerna röstat för att gå vidare med en uppgörelse om en infrastruktursatsning värd 1 200 miljarder dollar, det skriver TT, enligt MSN nyheter. Efter detta kan en formell debatt hållas i kammaren så att en avgörande omröstning kan göras.

Satsningen är tänkt att rusta upp USA:s eftersatta vägar, broar och hamnar, och att sätta fart på utbyggnaden av bredband i landet.

Inte helt färdigt förslag än

Än så länge innehåller uppgörelsen bara de stora dragen i lagförslaget, de slutliga formuleringarna är inte klara. För att infrastrukturpaketet ska bli av måste det även antas i kongressens andra kammare, representanthuset. Där riskerar förslaget att stöta på motstånd från demokrater som vill se större satsningar på infrastrukturen.

President Joe Bidens originalplan som presenterades i våras var på 2 000 miljarder dollar och republikanernas motförslag var mycket lägre än dagens uppgörelse om 1 200 miljarder dollar. Bakom kompromissen som nu har nått ett delmål ligger otaliga timmars förhandlingar.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Regeringen: Hela Norrbotniabanan ska finansieras [Dagens PS]