Tech-startups med fokus på klimat och hållbarhet drar till sig mängder av riskkapital. Efter USA och Kina är det klimatteknik från svenska och brittiska företag som drar till sig mest pengar. 

ANNONS

Företag som arbetar med teknik mot klimatförändringar drar till sig riskkapital i rasande fart. Hittillls i år har den sortens företag dragit till sig 276 miljarder kronor I riskkaptial, vilket är en fyrdubbling jämfört med 2016. Mängden globalt riskkapital i techföretag som har klimatet i fokus överstiger investeringarna 2020.

Det visar en rapport från Dealroom and London & Partners’, som släpps inför klimattoppmötet i Glasgow, COP26.

Många experter klimatfokuserade startup-företag. Blackrocks VD Larry Finch säger att han förväntar sig att nästa startup som drar till sig mer än 1000 miljarder dollar kommer att finnas inom grön teknik. Det är amerikanska startups som drar till sig allra mest investeringar, följt av Kina, Sverige och Storbritannien, skriver CNBC.

Europa är en växande region globala för klimatteknik, särskilt I områden som är fokuserade på att reducera växthusgaser. I Europa ökar det satsade riskkapitalet ännu mer. 8 miljarder dollar – 69 miljarder kronor – i riskkapital har de europeiska företagen håvat in i år, vilket är sju gånger mer än 2016.

Pressen har ökat på världsledare och företag att snabbt reducera växthusgaserna.

“Teknikindustrin spelar en fundamental viktig roll i att driva innovationen framåt I kampen mot klimatförändringarna”, sager Laura Citron, vd på London & Partners.

ANNONS
ANNONS

Kaliforniens Bay Area – San Fransisco med omgivningar – är den stad som drar till sig det enskilt största antalet investeringar i den här sortens företag. Därefter kommer London. Rapporten redovisar 416 klimatteknik-startups som har kommit till efter Parisavtalet 2015. Företagen i London är värderade till ungefär 28 miljarder dollar, eller 241 miljarder kronor, tillsammans.

Läs också:

Nya rekordnivåer av växthusgaser – som stiger snabbare [Dagens PS]
Utbyggnaden av förnybar energi går för långsamt [Dagens PS]