Tisdagmorgonens raketuppskjutning från Texas slutade än en gång med haveri. Jätteraketen Starship 9 från Elon Musks rymdimperium SpaceX tog sig hela vägen ut i rymden. Men sedan tog det stopp.
Musk-fiasko i rymden – Starship 9 exploderar efter uppskjutning


Mest läst i kategorin
Under sin testflygning på tisdagen den 27 maj tappade SpaceX kontrollen över sin 120 meter höga Starship-raket. Det som började bra, slutade än en gång med ett misslyckande.
Starship lyfte under folkets jubel från Starbase-rampen i Texas klockan 07.37 och dånade ut i rymden. Men efter ett par minuter gick kontrollen förlorad. Farkosten började rotera och spinna – och flera viktiga tester som skulle ha genomförts gick om intet, rapporterar Reuters.
Elon Musk kommenterade haveriet på plattformen X:
“Läckor i huvudtanken gjorde att trycket sjönk – men vi fick mycket värdefull data”.
Milstolpe för Starship uteblev
Det var den nionde testflygningen med en Starship-raket och den tredje i år. Planen var att genomföra flera viktiga tester, bland annat att annat att simulera utskjutningen av satelliter från raketen, vilket är ett viktigt steg inför bolagets framtida Starlink-uppdrag, skriver Wall Street Journal.
Årets tidigare två försök slutade båda med explosion kort efter uppskjutningen. Då stoppades flygtrafiken i delar av Karibien i flera timmar på grund av nedfallande vrakdelar. Efter att SpaceX vidtagit extra säkerhetsåtgäder, godkände amerikanska luftfartsmyndigheten FAA uppskjutningen av Starship 9.

Den här gången såg det inledningsvis ut att gå bättre. Farkosten tog sig till rymden, men där uppstod problem. Ett viktigt moment, att via en lucka skjuta ut satellitsimulatorerna, kunde inte genomföras. Dörrarna öppnades aldrig, och raketen tappade snart stabilitet och började vobbla.
SpaceX hade också planerat att genomföra tester vid återinträdet i jordens atmosfär, där farkosten skulle utsättas för extrem värme och kraftiga påfrestningar, men så långt hann den aldrig.
Startraketen (det så kallade Super Heavy Booster-steget) som skulle ha landat i havet efter att ha släppt från raketen, för att kunna bärgas och återanvändas, exploderade i luften innan det nådde vattnet.
“Jag kan bekräfta att vi har förlorat kontakten med farkosten för några minuter sedan. Testet är därmed avslutat”, sade Dan Huot från SpaceX under bolagets direktsändning.
Läs mer: SpaceX får grönt ljus. Starship redo för ny uppskjutning. Dagens PS
Marsdrömmen på paus?
Starship är en nyckel i Elon Musks plan att en dag kolonisera Mars – och NASA förlitar sig på en variant av farkosten inför kommande månresor och har beställt en specialversion. Mer närliggande är planen att skicka ut Starlink-satelliter i omloppsbana från Starbase.
Tisdagens testflygning var den nionde, varav fyra har förlöpt enligt plan. Det var också första gången man återanvände Booster-steget, den kraftfulla startraketen som trycker upp Starship från marken vid uppskjutning. Att återanvända raketdelar är en central del av SpaceX:s strategi för att sänka kostnaderna för rymdresor. Men denna gång gick den bokstavligt talat upp i rök.
Elon Musk skulle efter uppskjutningen av Starship 9 ha hållit ett tal om sin vision för mänsklighetens framtid i rymden och på Mars. Men han dök aldrig upp. Något nytt besked om det planerade talet från Starbase i Texas har ännu inte kommit, enligt Wall Street Journal.
Ingen fara för allmänheten
Nedfallande vrakdelar från farkosten föll, enligt SpaceX, inom en förutbestämd säkerhetszon i Indiska oceanen. Den amerikanska luftfartsmyndigheten FAA uppger att inga skador på människor eller egendom har rapporterats.
Starship är världens kraftfullaste raket någonsin och ska kunna tankas i omloppsbana med hjälp av särskilda tankfarkoster. Det gör det teoretiskt sett möjligt att skicka upp till 100 ton last hela vägen till Mars – till en bråkdel av kostnaden för traditionella rymdfärder, enligt Space X.
Läs även: Sverige rustar för krig i rymden. Milardoffensiv med Nato och USA. Dagens PS

Alexandra Heymowska är en journalist och redaktör med många års erfarenhet i gränslandet tech, näringsliv och hållbar samhällsutveckling. Brinner för berättelser som berör.

Alexandra Heymowska är en journalist och redaktör med många års erfarenhet i gränslandet tech, näringsliv och hållbar samhällsutveckling. Brinner för berättelser som berör.