Den ryska ”cyberfarfarn” Andrej Masalovic får sanktioner mot sig från USA:s regering för att han sålt verktyg för övervakning av stora datamängder, så kallad Big Data, till repressiva regimer.

ANNONS

Andrej Masalovic påstår att han har jobbat med allt från Vietnams regering till Vladimir Putins spionbyråer, det skriver Forbes.

Inte ostraffat exportera rysk auktoritarianism

Den före detta KGB-agenten blev influencer på Youtube och mästare i webbövervakning. Han ses av många som en skurk och skitsnackare, då vissa av hans påståenden kan verifieras men inte alla.

Han sanktionerades av USA i februari och det amerikanska finansdepartementet hävdar att han kan ha hjälpt den ryska regeringen att attackera demokratin i USA, Ukraina och runt om i världen.

USA:s finansdepartement sade att det skulle ”vidta åtgärder för att säkerställa att de som försöker exportera den ryska regeringens varumärke, auktoritarianism, inte kan göra det ostraffat”, skriver Forbes.

Fann att han var känd

Andrej Masalovics Youtubekanal Cyberded, ryska för cyberfarfar, har 95 000 prenumeranter och han har dessutom en bok att sälja, så sanktioneringen är inget han bryr sig om.

Han säger till Forbes att han är glad över publiciteten och att han vaknade morgonen efter finansministeriets sanktioner och fann att han var känd.

Så fungerar Avalanche

I USA har Andrej Masalovic flaggats som statens fiende och han är ett mål för Metas spionjägare som säger att hans webbkrypterings- och övervakningsplattform Alalanche har använts för övervakning av journalister, miljöaktivister och icke-statliga organisationer.

ANNONS
ANNONS

Avalanche hämtar in offentlig information från hela webben och kommer åt privata grupper med hjälp av bots och kan samla in data från sociala nätverk som Tiktok och Facebook.

Den kan även komma åt specifika webbplatser som är viktiga för en kund, som niaschforum och databaser med kontaktregister, sedan kan Avalanche skapa kopplingar mellan grupper och individer och spåra deras aktivitet.

Avalanche kan varna en klient när någon sorts risk visar sig, exempelvis en protest eller om en insider delar med sig av hemligheter till en reporter eller en rival.

Begåvad skurk eller skitsnackare?

Att döma av intervjuer med Andrej Masalovics tidigare anställda, webbkriminaltekniker, Avalanche-presentationer och samtal med honom själv, verkar han vara arketypen av en modern legosoldat för övervakning.

Han vänder sig till repressiva regimer, ryska energibolag som drivs av sanktionerade ryska miljardärer och spioner från Kreml.

En tidigare kollega till honom har beskrivit honom som en väldigt begåvad skurk. Bruce Schneier, en internationellt välkänd säkerhetstekniker, är inte lika imponerad av Andrej Masalovic och hans gelikar.

Bruce Schneier säger till Forbes att han tror att det mesta bara är marknadsföringsnack, men att det inte innebär att de inte ska sanktioneras.

ANNONS
ANNONS

Youtube-kanalen nedstängd

Som svar till skeptiker säger Andrej Masalovic till Forbes:

”För att erövra och fånga nya marknader i den digitala koloniseringens era måste man vara en vetenskapsman, en utredare, en äventyrare och till och med en pirat, men man kan inte vara en bedragare. Många människor förstår inte detta, vilket är anledningen till att många stora dataföretag är skitsnackare”.

Efter publicering fick Forbes reda på att Andrej Masalovics YouTube-kanal togs ned på grund av intrång i användarvillkoren. YouTubes ägare Google har bekräftat till Forbes att det beror på efterlevnaden av USA:s sanktioner.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi, samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Oligarken flyttade miljarder innan invasionen [Dagens PS]