Dagens PS

Riksdagen tar krafttag mot sociala medier

Riksdagen ska ställa representanter från sociala medie-plattformar mot väggen
Riksdagen ska ställa representanter från sociala medie-plattformar mot väggen. (Foto: Unsplash)
Matilda Habbe
Matilda Habbe
Uppdaterad: 16 apr. 2024Publicerad: 16 apr. 2024

Sociala medier och dess effekt på unga har diskuterats länge. Nu agerar riksdagen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Dagens PS har tidigare skrivit om hur sociala medier kan försämra både hälsa och självkänsla.

Nu kommer ett initiativ från riksdagens utbildningsutskott där man kallar stora teknikföretag som Facebook, Instagram, TikTok, Snapchat och Youtube till en utfrågning, något Dagens Nyheter skriver om. 

Anledningen är en växande oro för hur företagens sociala plattformar påverkar barn och ungas psykiska hälsa, deras skolresultat och deras övergripande välbefinnande. 

Psykologerna varnar

Den amerikanska psykologiföreningen APA har nyligen publicerat en rapport som pekar ut de potentiellt farliga effekterna av sociala medier på unga. 

Rapporten pekar särskilt på funktioner som oändligt scrollande och frekventa notifikationer som riskfaktorer. Dessa funktioner kan, enligt APA, hindra ungdomars utveckling och göra det svårare för dem att koppla ifrån och koppla av. 

“Plattformarna är designade för att hålla barn engagerade så länge som möjligt, för att hålla dem kvar där. Och barn kan helt enkelt inte motstå impulserna lika effektivt som vuxna” sa APA:s vetenskaplige chef Mitch Prinstein till NBC News

Trots tidigare varningar och mindre justeringar från exempelvis Meta, som introducerat verktyg för föräldraövervakning och notifikationer för att uppmuntra pauser, menar APA att dessa åtgärder inte är tillräckliga.

ANNONS

Läs mer: WHO: Nästan vart sjätte barn nätmobbas. Dagens PS

ANNONS

Senaste nytt

Riksdagen agerar

I Sverige har oron för sociala mediers påverkan på barn och unga lett till att partierna i utbildningsutskottet kallat till sig representanter från de största plattformarna. 

Initiativet, som drivs av Liberalerna med partiledare Johan Pehrson i spetsen, syftar till att ställa teknikjättarna till svars för hur deras plattformar och algoritmer utformas. 

Enligt Pehrson spenderar barn en alltför stor del av sina liv på dessa plattformar, vilket kan ha negativa konsekvenser för deras psykiska hälsa och skolresultat.

“Det kan gott och väl räcka med en timmes användande per dag”, säger Pehrson till Dagens Nyheter

Läs också: Fler åtal mot Tiktok – då inför appen smygändring. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS