Den kinesiska telekommunikationsbjässen Huawei redovisar en rekordstor vinstnedgång i spåren av USA:s sanktioner, uppger CNBC.

ANNONS

Aldrig tidigare har vinsten rasat så mycket för Kinas telekommunikationsjätte som under 2022.

På årsbasis backar vinsten med hela 69 procent till 5,18 miljarder dollar.

Vinsttappet är det största någonsin för Huawei, framgår det.

Enligt bolaget är orsaken till raset stigande råvarupriser, Kinas strikta noll-covid-politik och försäljningen av smart telefon-märket Honor.

USA-sanktionerna drabbar Huawei hårt

Samtidigt har Huawei i flera år varit föremål för amerikanska sanktioner och därmed avskuren från att tillhandahålla teknik från USA.

Det kinesiska företaget har försökt parera mot handelssanktionerna genom att diversifiera sin verksamhet till nya områden, inklusive molntjänster och fordonsindustrin. Företaget är bland annat involverad i den kinesiska elbilsboomen, skriver CNBC.

”Mitt i denna storm har vi fortsatt att göra allt i vår makt för att upprätthålla affärskontinuitet och betjäna våra kunder”, säger Huawei-toppen Eric Xu i ett pressmeddelande som refereras i CNBC-artikeln.

ANNONS
ANNONS

Kinas bjässe har fortsatt att lansera enheter till smarta telefoner och klockor. Men det har varit svårt för bolaget att sälja enheter utanför Kina eftersom företaget inte kan använda Android, som är ett populärt operativsystem i många andra länder.

Läs även: Planerat förbud mot Huawei och ZTE i tyska 5G-nät [Dagens PS]