Regeringen tillsätter en särskild utredare som ska föreslå hur en e-legitimation kan utfärdas på ett säkert sätt.

ANNONS

Enligt EU-förordningen Eidas är den högsta säkerhetsnivån en fyra, de e-legitimationer vi använder i Sverige i dag, som bank-id och Freja e-id, har nivå tre, det rapporterar Ny Teknik.

Statlig e-legitimation mindre sårbar

Både Bank-id och Freja är privatägda och uppfyller inte EU:s krav om hög teknisk säkerhet, enligt civilminister Erik Slottner (KD) har de brister med säkerställandet av faktisk identitet.

Han säger att regeringen tror att en statlig e-legitimation skulle kunna öka systemets robusthet och minska dess sårbarhet.

Det är bara fyra länder i EU som inte har e-legitimationer med den högsta säkerhetsnivån, de är förutom Sverige, Cypern, Grekland och Rumänien.

Alla ska inkluderas

”Digital identifiering är en sådan grundtjänst i samhället som är naturlig att staten står för. Därmed inte sagt att andra e-legitimationer spelat ur sin roll. Det här ska inte ersätta dominerande Bank-id och Freja utan komplettera de e-legitimationer som finns i dag”, säger Erik Slottner till Ny Teknik.

I utredarens direktiv är ett nyckelbegrepp inkludering, digitalt utanförskap bland äldre och personer med funktionsnedsättningar ska minskas.

”Så många som möjligt, helst alla som bor i Sverige, ska kunna ha en elektronisk identifikation”, säger Erik Slottner till Ny Teknik.

ANNONS
ANNONS

Intresserad av ekonomi, samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Rösta med bank-id? Därför är det en dålig idé [Dagens PS]