Dagens PS

Regeringen vill ha statlig e-legitimation

Civilminister Erik Slottner (KD) säger att regeringen tror att en statlig e-legitimation skulle kunna öka systemets robusthet och minska dess sårbarhet
Civilminister Erik Slottner (KD) säger att regeringen tror att en statlig e-legitimation skulle kunna öka systemets robusthet och minska dess sårbarhet. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 22 dec. 2022Publicerad: 22 dec. 2022

Regeringen tillsätter en särskild utredare som ska föreslå hur en e-legitimation kan utfärdas på ett säkert sätt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt EU-förordningen Eidas är den högsta säkerhetsnivån en fyra, de e-legitimationer vi använder i Sverige i dag, som bank-id och Freja e-id, har nivå tre, det rapporterar Ny Teknik.

Statlig e-legitimation mindre sårbar

Både Bank-id och Freja är privatägda och uppfyller inte EU:s krav om hög teknisk säkerhet, enligt civilminister Erik Slottner (KD) har de brister med säkerställandet av faktisk identitet.

Han säger att regeringen tror att en statlig e-legitimation skulle kunna öka systemets robusthet och minska dess sårbarhet.

Det är bara fyra länder i EU som inte har e-legitimationer med den högsta säkerhetsnivån, de är förutom Sverige, Cypern, Grekland och Rumänien.

Alla ska inkluderas

“Digital identifiering är en sådan grundtjänst i samhället som är naturlig att staten står för. Därmed inte sagt att andra e-legitimationer spelat ur sin roll. Det här ska inte ersätta dominerande Bank-id och Freja utan komplettera de e-legitimationer som finns i dag”, säger Erik Slottner till Ny Teknik.

I utredarens direktiv är ett nyckelbegrepp inkludering, digitalt utanförskap bland äldre och personer med funktionsnedsättningar ska minskas.

ANNONS

“Så många som möjligt, helst alla som bor i Sverige, ska kunna ha en elektronisk identifikation”, säger Erik Slottner till Ny Teknik.

Intresserad av ekonomi, samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Rösta med bank-id? Därför är det en dålig idé

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS