Regeringen säger ja till slutförvar av kärnbränsle, meddelar miljöminister Annika Strandhäll (S) på en presskonferens. Men företrädaren på posten, Per Bolund (MP), är inte lika nöjd.

ANNONS

Miljöminister Annika Strandhäll (S) meddelade idag regeringens besked slutförvar av kärnbränsle – en fråga som gått så het i den politiska debatten att oppositionen hotat med misstroendeomröstning flera gånger om.

Aftonbladet rapporterade under dagen med hänvisning till källor att beskedet skulle bli ett ja – vilket också Annika Strandhäll bekräftade på presskonferensen.

”Slutförvaret uppfyller kraven och SKB har visat att det kommer att bli säkert. Regeringen ställer sig alltså bakom Strålsäkerhetsmyndigheten och många andras tunga bedömning”, säger Annika Strandhäll.

”Vår generation ska ta ansvar för kärnavfallet. Det här är resultatet av 40 års forskning och som ska vara säkert i 100 000 år”, säger ministern.

Hennes företrädare på posten, Miljöpartiets språkrör Per Bolund, var dock inte lika nöjd.

”Risken är att om man säger ja till ett system som inte håller måttet så kan ju det här livsfarliga radioaktiviteten kunna läcka ut och komma ut i miljön, förorena Östersjön, växter och djur och sedan genom maten komma in i människors kroppar. Det är en risk vi inte får utsätta varken oss själva eller kommande generationer för”, säger Per Bolund till Expressen.

ANNONS
ANNONS

”Jag är orolig över att regeringen kommer falla till föga för den vildsinta oppositionen som hotar med misstroendevotum snarare än att fatta ett modigt beslut, som skulle vara att man kräver bättre säkerhet med slutförvar. Att det finns en mindre osäkerhet om det här systemet kommer att hålla radioaktivitet inne i 100 000 år”, sa han inför beskedet.

Läs även: De vill ha fler tester inför beslut om slutförvar av kärnavfall [Dagens PS]