Dagens PS

Planerbar fossilfri produktion av el viktig för elförsörjningen

Under 2021 producerade Oskarshamn 3 över 11 000 000 megawattimmar el, det är nytt årsrekord för reaktorn
Under 2021 producerade Oskarshamn 3 över 11 000 000 megawattimmar el, det är nytt årsrekord för reaktorn. (Foto: Uniper)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 03 jan. 2022Publicerad: 03 jan. 2022

Kärnkraftsreaktorn Oskarshamn 3 har aldrig tidigare producerat så mycket el som den gjorde under 2021.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Oskarshamn 3 är en av världens största kokvattenreaktorer och under förra året producerade körnkraftsreaktorn mer än 11 000 000 megawattimmar fossilfri el.

Den planerbara fossilfria elproduktionen i södra Sverige har stor betydelse i en tid med ökade priser på el och utsläppsrätter och minskad tillgång på el och gas, en utveckling som påverkar stora delar av Europa som är sammanlänkat med kablar för import och export av el.

Norge bygger en elkabel till Storbritannien och det öppnar upp en möjlighet att sälja mer el. När Tyskland avvecklar kärnkraft och kolkraft kommer landet bli mer beroende av elimport, från exempelvis Sverige.

EU behöver tydlig energipolitik

“Det är en oroväckande utveckling vi nu ser på den europeiska energimarknaden. Energipolitiken spretar åt olika håll, och det är mest fokus på vilka kraftslag som ska premieras och ingå i den så kallade Taxonomin. Detta är inte hållbart. EU måste istället enas om en tydlig och målinriktad europeisk energipolitik, som främjar både klimatomställning, konkurrenskraft och en stabil elförsörjning, säger Johan Svenningsson, vd för Uniper Sverige, i ett pressmeddelande.

Även i Sverige pågår en debatt om huruvida kärnkraft ska ingå i elsystemet. Johan Svenningsson menar att diskussionen om framtidens elförsörjning i stället måste handla om vilka samhällsnyttor i form av klimatneutralitet, leveranssäkerhet och konkurrenskraft som elsystemet ska leverera.

Han anser att politiken har ett tydligt ansvar att skapa förutsättningar för investeringar genom att säkerställa teknikneutralitet.

“För att elen ska kunna fortsätta vara en nyckel till omställningen måste Sverige bygga ut elproduktionen kraftfullt, vi pratar om en fördubbling av dagens behov för att klara målet om ett fossilfritt Sverige 2045. Dessvärre finns det väldigt många etableringshinder för ny elproduktion, vilket gör att det kan dröja länge innan vi får bukt med de kraftiga obalanser vi ser i elsystemet idag”, säger Johan Svenningsson i pressmeddelandet.

ANNONS

Klassa som grön energi

Enligt honom finns det tre viktiga reformområden för nuvarande och kommande regering, det är att stimulera all fossilfri elproduktion, särskilt den planerbara elproduktionen, att säkra el-överföringen i hela landet samt att modernisera tillståndsprocesser så att de är effektiva och förutsebara.

Inom EU-kommissionen pågår en diskussion om att klassa naturgas och kärnkraft som grön energi, som en temporär åtgärd för att hjälpa till i övergången till netto-noll-utsläpp. Det skriver Bloomberg.

Läs mer: Elprisrekord – och nu stänger Tyskland halva kärnkraften

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS