Dagens PS

Nya trenden: Därför överger företag molnet

molnet
Företag lämnar molnet för servrar – en ny trend? (Foto: Unsplash).
Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist
Uppdaterad: 26 maj 2023Publicerad: 26 maj 2023

Trenden börjar vända – nu vill allt fler företag flytta sin data från molnet till fysiska servrar. Varför är det så?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

De senaste åren har många företag storsatsat på att lagra sin data i en molntjänst – men nu syns en motsatt trend.

Kan spara miljoner

Företag som lämnar molnet och i stället investerar i servrar kan spara miljoner. Det hävdar David Heinemeier Hansson, teknikchef och delägare i företaget 37 Signals.

I ett blogginlägg från december 2022 skriver han att företag kan spara minst sju miljoner dollar (motsvarande över 70 miljoner kronor) i molnkostnader under en femårsperiod,  genom att investera 600 000 dollar, eller cirka sex miljoner kronor, på servrar.

ANNONS

Senaste nytt

Lämnade molnet

Att använda molnet blev en dyr historia, erfor David Heinemeier Hansson. Trots att 37 Signals försökte hålla nere kostnaderna, landade prislappen för molnet på 3,2 miljoner dollar (34 miljoner kronor) under 2022.

Det fick bolaget att ta beslutet om att lämna molnet för att i stället satsa på servrar, skriver Computer Sweden.

Bolaget räknar därmed att kostnaderna kommer att bli betydligt lägre: Med alla kringkostnader för lokala servrar beräknas den totala prislappen per år att landa på cirka 840 000 dollar (cirka 9 miljoner kronor) för bolaget.

ANNONS

Finns två viktiga fördelar

“Det finns särskilt två fördelar med att lämna molnet – det ena är ekonomiskt och det andra är ur GDPR-perspektiv”, säger Jonas Kac, vd och grundare av testplattformen SHFTRS, till Dagens PS.

Enligt en rapport som Integritetsskyddsmyndigheten IMY publicerade i höstas anser svenska myndigheter tycker det är svårt att hitta molntjänster som uppfyller GDPR. De tre största molnaktörerna finns i USA – WS Amazon Web Services, Google Cloud och Microsoft Azure.

Vet inte vad man köper

För företag kan det vara en idé att se över om man bör lämna molnet eller stanna kvar. För många är användningen av molnet någonting som kostar mer än det smakar. Man betalar helt enkelt mycket pengar för någonting man inte kan styra över själv.

“Många företag förstår inte riktigt vad de köper, eller vad de behöver. Och ju mer komplex en lösning är, desto större blir kostnaderna, säger Jonas Kac.

Läs mer: Se upp med vad du lagrar – moln osäkert

Läs även: Facebooks miljardnota – skickade dina uppgifter utomlands

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS