Även om AI verkar ha kommit för att stanna inom de flesta områden så kommer tekniken inte ersätta människor inom finansbranschen, åtminstone inte inom en snar framtid. Det menar investerare som har svarat på frågor i en Morgan Stanley-studie.

ANNONS

Det är över tusen investerare och finansiella rådgivare inom Morgan Stanleys förmögenhetsförvaltning som har svarat på frågor i den nya studien, uppger Fortune. 

AI kommer förändra finansbranschen

En majoritet av investerarna beskriver AI som en ”game changer” och även att ”AI kommer vara revolutionerande för finansiella tjänster”.

Trots det säger de svarande, 88 procent, att AI inte kommer kunna ersätta människor fullt ut. Så även om storbolag som Google och Microsoft redan har satt igång racet i vem som ska ha den bästa chatboten på marknaden, så kommer vanliga medborgare, åtminstone ett tag till vilja kunna förlita sig på vanliga människor.

Hänga med i racet

Samtidigt är det viktigt att tekniken hela tiden finns med och det gäller att hänga med i racet, där 63 procent av investerarna uppger att de hellre samarbetar med bolag som utnyttjar AI-tekniken, jämfört med bolag som halkar efter.

Att kunna ha ett vanligt möte med en faktisk person är dock avhängande inom finansbranschen, där många frågar sig hur AI ska kunna känna av olika beteendemönster och tolka information på rätt sätt.

Det gäller särskilt i att kunna tolka aktiemarknaderna, där en University of Florida-studie från förra månaden fann att botar som ChatGPT enbart var ”lite bättre än att kasta ett mynt” när det gäller att hjälpa enskilda investerare att göra aktieval.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Google ger sig in i AI-racet – utvecklar sökmotor [Dagens PS]

Läs även: Glädjeskutt för Alphabet efter AI-planer [Dagens PS]