Genom den Nationella geodataplattformen finns nu digitala detaljplaner tillgängliga för alla, 62 kommuner har hittills tecknat avtal om att tillgängliggöra sina detaljplaner.

ANNONS

Från och med den 1 januari finns det lagkrav på att alla nya detaljplaner ska vara digitala. Lagkrav gör samtidigt kommunerna skyldiga att tillgängliggöra sina digitala detaljplaner.

Regeringen har gett Lantmäteriet i uppdrag att skapa en nationell lösning för detta, vilket bland annat sker via den Nationella geodataplattformen, NGP.

Avtal med 62 kommuner

Än så länge har 62 kommuner tecknat avtal om att tillgängliggöra sina detaljplaner via plattformen och av dem har 22 levererat in data som nu är sökbar.

”Det är fantastiskt roligt att det är så många kommuner som redan börjat producera digitala detaljplaner och väljer att tillgängliggöra dem i den Nationella geodataplattformen. Det tyder på att man ser nyttan med plattformen och de samhällsvinster den kan ge”, säger Lantmäteriets generaldirektör Susanne Ås Sivborg i ett pressmeddelande.

Kan söka fram områden för bygge

I den NGP kan lediga byggrätter sökas fram och filtreras efter, exempelvis, enskilda användarbestämmelser.

”Om du är en byggherre som letar efter lämpliga områden för byggnation eller söker bestämmelser i enskilda områden, slipper du kontakta varje enskild kommun. Även som handläggare i enskild kommun ger den nya utformningen av informationen en helt ny sökbarhet. Genom plattformen får du en överblick och sökbarhet som kan spara otroligt med tid”, säger Malin Klintborg, uppdragsledare på Lantmäteriet, i pressmeddelandet.

De 22 kommuner som hittills har levererat in data till plattformen är: Alvesta, Ale, Habo, Katrineholm, Nyköping, Höganäs, Halmstad, Kristinehamn, Ockelbo, Hofors, Sandviken, Bollnäs, Östersund, Arvidsjaur, Boden, Lomma, Svalöv, Örkelljunga, Söderhamn, Bjuv, Växjö och Perstorp.

ANNONS
ANNONS

Intresserad av samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Hållbar samhällsutveckling kräver dialog och samverkan [Dagens PS]