Elpriset ser ut som en dröm för elkonsumenterna: nolltaxa på el mitt på dagen, ibland till och med minuspriser. Men bakom elprischocken döljer sig ett växande problem för framtidens elförsörjning.
Negativa elpriset: Sol- och vindkraft faller på eget grepp


Mest läst i kategorin
Under våren har elpriserna i delar av Europa sjunkit till rekordlåga nivåer. I Belgien föll spotpriset till -302 euro per megawattimme en solig söndag i april. Tyskland och Nederländerna noterade även de kraftigt negativa priser samma dag.
Förklaringen: En exploderande solkraftsproduktion som pressar ner priserna när solen står högst.
Samtidigt rapporterar svenska medier om lägre elpriser – glädjande nyheter för hushållen efter flera års prischocker. Men det är just de här låga priserna som riskerar att bromsa utbyggnaden av ny elproduktion.
Läs mer: Stor förändring i maj: Ditt elpris sätts per kvart, detta gäller nu. E55

Elpriset: Självmord för förnybart
Spanien, ett av Europas mest solrika länder, har på bara tio år nästan dubblat sin förnybara kapacitet. Men framgången har skapat sin egen kris. Priserna faller så lågt att investerare börjat tveka.
“Det är bättre att fortsätta producera än att stänga ner, men lönsamheten är svår att räkna hem,” uppger branschkällor i landet. Redan godkända projekt riskerar att dras tillbaka, och tusentals megawatt kan förlora sin giltighet i sommar.
Något liknande sker i Tyskland och Nederländerna, där prisrasen påverkar viljan att bygga ny kapacitet. Problemet gäller inte bara sol och vind. Även gas- och kärnkraftsanläggningar får svårare att få ihop kalkylen när elpriserna går berg-och-dalbana mellan noll och toppnivåer, rapporterar oilprice.com.
Vad är negativa elpriser?
- Elpriser blir negativa när produktionen överstiger efterfrågan och producenter måste betala för att mata ut ström på nätet.
- Vanligt vid soliga eller blåsiga dagar då efterfrågan är låg.
- Kan förekomma under timmar mitt på dagen, men följs ofta av höga priser på kvällen.
- Gynnsamt för konsumenter, men skapar osäkerhet för producenter och investerare.
Senaste nytt
Vad betyder elpriset för Sverige?
Sverige är inte skonat från dessa effekter. I veckan har Dagens PS kunnat rapportera om betydligt billigare el – en välkommen nyhet för hushållens ekonomi. Men låga priser mitt på dagen – och skyhöga på kvällstid – speglar ett system med obalans.
Nu väntar dessutom en stor förändring: från och med maj 2025 kommer svenska elpriser för hushåll med timmätning att sättas per kvart, inte per timme. Det innebär att elpriset kan förändras 96 gånger per dygn.
Syftet är att öka pristransparensen och få konsumenter att förbruka el mer effektivt, men det ställer också högre krav på förståelse och anpassning. För elkonsumenter som vill jaga billigaste elen blir det en ny verklighet.
Särskilt problematiskt blir det när låga spotpriser minskar incitamenten att bygga ny produktion. Vindkraftsinvesteringar har redan börjat gå trögare i Sverige, och utan tillräckliga prissignaler hotas framtida elöverskott.
Vem vinner på prisraset?
Kortsiktigt vinner elkonsumenter – både hushåll och elintensiva företag – på prisfallet. Men långsiktigt kan det bli dyrt för alla om ny kapacitet uteblir. Utan utbyggnad hotar nya prisrallyn varje vinter.
När solen strålar eller vinden viner så ökar elproduktionen – vilket medför fallande priser. Dessa låga priser sammanfaller alltså med sol- och vindkraftens leveranser, vilket betyder att man får väldigt dåligt betalt för sina investeringar.
Lösningen, enligt energiexperter, är ett kraftigt uppsving för lagringsteknik. Sol och vind behöver kompletteras med batterier, pumpkraft eller andra former av balanserande kapacitet. Utan det kommer marknaden fortsätta att pendla mellan extremer.
Läs även: Oljepriset har kraschat: Borrar tystnar i USA. Dagens PS
ANNONS

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.