FN:s generalsekreterare gick till attack mot den privata rymdindustrin i FN generalförsamling – ”miljardärer som buskör i rymden”, säger Antonio Guterres.

ANNONS

I sitt öppningstal vid FN:s generalförsamling på tisdagen gick generalsekreteraren Antonio Guterres till stenhård attack mot Jeff Bezos och Richard Branson, som båda nyligen åkte upp i rymden på sina privata rymdraketer via sina företag Blue Origin respektive Virgin Galactic. Miljardärernas rymdfärder demonstrerar massiva gap mellan rik och fattig, menar generalsekreteraren.

”Sjukdom av misstroende”

En ”sjukdom av misstroende” sprider sig över jorden när vanliga människor ser sina rättigheter begränsas och de kämpar för att få mat på bordet, säger FN:s generalsekreterare Antonio Guterres enligt Business Insider.

”Föräldrar ser en framtid för sina barn som ser ännu mörkare ut än dagens kamp”, säger Samtidigt ser barnen ”miljardärer som buskör i rymden medan miljoner går hungriga på jorden”.

Warren: Skrattar åt skattebetalare

Bezos och Branson fick skarp kritik i samband med rymdfärderna, särskilt Jeff Bezos vars låga skatteinbetalningar retade upp bland annat den amerikanska senatorn Elizabeth Warren. 

”Han skrattar åt varje person i Amerika som faktiskt betalat skatt”, sa Warren.

Bezos bemötte kritiken efter rymdfärden – och höll delvis med.

”De har till största del rätt. Vi måste göra både och. Vi har många problem här och nu på jorden och vi måste arbeta med dem och vi måste också se framåt, vi har alltid gjort det som en art och som en civilisation”, sa Amazon-grundaren.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Jeff Bezos flög ut i rymden: ”Bästa dagen” [Dagens PS]

Läs även: Branson och Bezos miljardärskamp om rymdresor [Dagens PS]