Dagens PS

Maersk köper bolag för förnybart bränsle

Maersk
Den danska rederijätten Maersk satsar på gröna startupbolag. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 23 nov. 2021Publicerad: 23 sep. 2021

Den danska rederijätten Maersk köper in sig i startup-bolaget Prometheus Fuels som en del i en strategi att göra sjöfarten klimatneutral, skriver Bloomberg.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Maersk är världens största rederi med över 80 000 anställda och konsumerar varje år 12 miljoner fat olja varje år, ungefär lika mycket olja som produceras i världen under en dag. Företaget behöver hitta alternativa lösningar för att uppnå sitt mål om att bli klimatneutrala 2050, skriver Bloomberg.

Det är anledningen till att Maersk nu köper en minoritetsandel i Prometheus Fuels, enligt rederijätten. Startup-bolaget utvecklar en teknologi som ska producera förnybart bränsle från koldioxid som infångats från luften genom att använda förnybar energi och vatten.

Tar också en styrelseplats

Det danska rederiet kommer också att få en styrelseplats i det Silicon Valley-baserade bolaget, skriver Bloomberg.

“Om det kan skalas upp framgångsrikt kommer Prometheus Fuels teknik att hantera en nyckelbegränsning för kolbaserade elbränslen- nämligen kostnadskonkurrenskraften för direkt luftinfångning”, säger Morten Bo Christiansen, chef för Maersk strategi för minskade koldioxidutsläpp.

Som en del av samma strategi köpte Maersk tidigare i september en minoritetsandel i Warren Buffett-backade WasteFuel, som omvandlar sopor till biometanol.

Läs även: Swedbank hissar skållhet kursraket – köp aktien!

Läs även: Rederiets larm om gods till Sverige: ”Läget är extremt”

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS