Investmentbanken JPMorgan Chase & Co. högste chef i Europa varnar för att en ”perfekt storm” väntar energimarknaden på kontinenten. 

ANNONS

Det finns ingen ”visshet om när olje- och gaspriserna kommer att återhämta sig”, säger Vis Raghavan, vd för Europa, Mellanöstern och Asien på JP Morgan Chase & Co, enligt Bloomberg.

Han säger i en intervju att han förväntar sig att en ”volatil period av stigningar och korrigeringar ett tag” på energimarknaden. Han ser dock också en ovanligt stor mängd investerare som väntar vid sidlinjerna letandes efter möjligheter att använda historiskt stora nivåer av kontanter, vilket innebär att ”vi inte är på randen till en marknadskrasch.”

”Inte ens börjat än”

Energiproblemen ser dock ut att plåga Europa rejält i vinter, vilket Dagens PS tidigare rapporterat om.

”Problemen har inte ens börjat än. Europa kommer att möta en mycket stram vinter”, sa Julien Hoarau, chef på EnergyScan, analysenheten på det franska elbolaget Engie SA i början av september.

USA:s utrikesdepartement har också varnat för att Europa inte har tillräckligt med el för en kall vinter. Främst Storbritannien har redan drabbats hårt av de stigande priserna på naturgas, där flera mindre gasleverantörer har fått stänga ner verksamheten när priserna nått 20 gånger högre än i Sverige.

Där presenterade premiärminister Boris Johnson under måndagen en plan för att göra Storbritanniens elnät fritt från fossila bränslen till 2035.

Konkurrens om naturgasen

Samtidigt har också Kina stora problem med sin elförsörjning, vilket skapar en konkurrenssituation med Europa om den ryska naturgasen.

ANNONS
ANNONS

Sverige använder inte naturgas i samma utsträckning som många andra länder, och Sveriges statsminister Stefan Löfven sa i en intervju med Bloomberg i mitten av september att Sveriges klarar av en energikris då vår ekonomi är ”väldigt, väldigt stark”, enligt statsministern.

Läs även: Fem aktier när gaskrisen kommer [Dagens PS]

Läs även: Kinas elkris värre än Evergrande: ”Som en naturkatastrof” [Dagens PS]