Dagens PS

Jorden roterar snabbare än för hundra år sedan – ingen vet varför

Forskare har upptäckt att jorden roterar lite snabbare vissa dygn och att accelerationen började år 2016
Forskare har upptäckt att jorden roterar lite snabbare vissa dygn och att accelerationen började år 2016. (Foto: Pixabay)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 06 aug. 2022Publicerad: 05 aug. 2022

Forskare har nyligen upptäckt att jorden snurrar lite snabbare än den gjorde för hundra år sedan, accelerationen började 2016, men alla dagar påverkas inte.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den 29 juni tog det 1,59 millisekunder kortare tid för jorden att snurra ett varv än de 24 timmar det normalt tar, det mättes upp av brittiska National Physical Laboratory och visar att jorden nu snurrar lite snabbare än den gjorde för hundra år sedan, det rapporterar Fortune.

Enligt forskaren Leonid Zotov, vid det statliga universitetet Lomonosov i Moskva, började jorden snurra snabbare år 2016. Han har publicerat en studie om vad som eventuellt skulle kunna orsaka förändringen i jordens rotation.

“I år roterar den snabbare än 2021 och 2020”, sade han till CBS news tidigare i år.

Vet inte vad det beror på

Alla dagar är inte kortare och forskare har inte kunnat fastställa vad det är som gör att jorden snurrar lite fortare vissa dygn. Leonid Zotov och hans kollegor tror att variationen kan bero på jordens tidvatten och oregelbundna rörelser vid jordens poler, ett fenomen som kallas Chandler Wobble.

Atomtiden, det universella sättet att mäta tiden på jorden, kan behöva förändras om trenden fortsätter och jordens rotation ökar mer, en del forskare föreslår att en negativ “skottsekund” införs. Atomklockornas takt är superstabil och går i takt med soltiden, som baseras på solens rörelse över himlen.

Att ta bort en sekund kan ge problem

Vissa ingenjörer motsätter sig dock och menar att det kan leda till stora och förödande tekniska problem. Leonid Zotov håller med om att det kan vara en möjlighet att låta atomklockan skippa en sekund, men menar att oddsen för att det ska behövas nu är låga.

ANNONS

Två ingenjörer vid Meta, Oleg Obleukhov och Ahmad Byagowi, skrev i juli i ett blogginlägg om varför de stödjer industriansträngningar för att stoppa ett framtida införande av skottsekunder.

“Som bransch stöter vi på problem när en skottsekund introduceras. Och eftersom det är en så sällsynt händelse, ödelägger det samhället varje gång det händer”, skrev de, skriver Fortune.

De skrev vidare att i och med alla branschers växande efterfrågan på klockprecision gör skottsekunden mer skada än nytta samt orsakar i störningar och avbrott. Eftersom en negativ “skottsekund” aldrig har funnits varnar Meta-ingenjörerna CBS News och säger att det sannolikt att leda till oförutsägbara och förödande avbrott över hela världen.

Intresserad av ekonomi, samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Jordens magnetfält försvagas snabbt

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS