Dagens PS

Jeff Bezos Blue Origin planerar civil rymdresa i sommar

jeff bezos
Jeff Bezos rymdföretag Blue Origin planerar nu att ha med en civil på sin rymdresa i juli. (Foto: TT)
Hannah Bill
Hannah Bill
Uppdaterad: 09 maj 2021Publicerad: 09 maj 2021

Jeff Bezos rymdföretag Blue Origin har i veckan meddelat att de planerar att ha med en civil på sin rymdresa i juli. Biljetten kommer att auktioneras ut på företagets hemsida.

ANNONS
ANNONS

Rymdföretaget Blue Origin lanserade i veckan en webbauktion för chansen att bli företagets första civila i rymden. Resan är planerad att ske den 20 juli i sommar. “Den här resan kommer att förändra hur du ser på världen”, skrev företaget på sin hemsida i ett pressmeddelande i onsdags.

När Jeff Bezos berättade att han planerar att lämna vd-posten för Amazon sa han att beslutet delvis hade att göra med hans vilja att engagera sig mer i Blue Origin. 

“The Billionaire Space Race” 

Prestationen skulle ge företaget en behövlig fördel i “the billionaire space race” mot Richard Bransons Virgin Galactic och Elon Musks SpaceX.

Blue Origin har tidigare vacklat i sina försök att attrahera kommersiella och statliga kontrakt, och förlorade mot SpaceX i kampen om att få samarbeta med Nasa i arbetet kring att skicka tillbaka astronauter till månen innan 2024.

Ny era av rymdresor 

Fastän en handfull civila redan tagit sig till rymden planerar Blue Origin att inleda en ny era av civila rymdresor. För att sticka ut är planen att göra rymdresor mer prisvärda och tillgängliga. Som kund ska man bara behöva en dags förberedelser för att kunna åka med.

“Det finns ett starkt intresse bland människor som har råd med den här typen av resa. Den här marknaden är uppenbarligen verklig”, säger Manny Shar, analyschef för rymdfokuserade konsultfirman BryceTech. 

ANNONS

Resa på 11 minuter 

Den som vinner auktionen kommer att bli en av sex passagerare på skeppet och får några minuter på sig att beskåda jorden från rymden, helt tyngdlös. Resan kommer bara att ta 11 minuter från start till landning.

Auktionens vinnare kommer att meddelas den 12 juni. Pengarna kommer att gå till Blue Origins välgörenhetsstiftelse, Club for the Future, som stöttar utbildningsprogram i teknik och matematik. 

Vill slå konkurrenterna 

Blue Origin tror nu att de kommer att få civila till rymden innan Virgin Galactic, som började sälja biljetter redan 2005. Virgin Galactics mål nu är att börja flyga privata kunder 2022.

SpaceX mål är att flyga privata kunder längre bort i rymden, och dessutom erbjuda en resa som varar flera dagar för ett mycket högre pris. Nästa år planerar företaget att föra tre civila till den internationella rymdstationen, där priset per biljett kommer att ligga på 55 miljoner dollar.

Läs hela artikeln på Financial Times. 

Läs mer: Rymdsektorn en raket – nära fördubblade investeringar

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS