Jämtkraft köper upp all el som ska produceras i det som kommer bli Sveriges största solpark utanför Motala.  

ANNONS

Ulvåsa solpark ska byggas på outnyttjad sjöbotten utanför Motala och producera cirka 24 000 000 Kilowattimmar per år, det motsvarar årsbehovet för 10 000 lägenheter. För det egenproducerande energibolaget Jämtkraft är det nytt att köpa el från en färdig anläggning.

”Vi vill prova detta och ser det som ett sätt att driva på tillväxten av ytterligare förnybar elproduktion. ­Efterfrågan på solel är stor och den här affären gör det möjligt att öka andelen sol i vår produktionsportfölj. Jämtkraft har dessutom stora elleveranser i Mellansverige vilket gör placeringen av parken intressant både för oss och våra kunder, säger Ulf Larsson, enhetschef för Krafthandel på Jämtkraft i ett pressmeddelande.

Planerad byggstart i april

Ulvåsa solpark ska byggas av solenergobolaget EnergiEngagagemang. Arbetet med bygget av solparken ska enligt planeringen påbörjas i april och vara klart i september, parken ska rymma 44 400 solpaneler.

”Solenergi är ett kraftslag som både är billigt och går snabbt att bygga. Att få bygga solcellsparken i Ulvåsa känns mycket bra. Här finns god solinstrålning, marken är lättarbetad och det är nära till att koppla in solparken på det lokala nätet. Vi kommer att kunna utnyttja de 35 hektaren optimalt, säger EnergiEngagemangs vd Johan Skördare i pressmeddelandet.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Jämtkraft bygger ut – lockar med förnybar el [Dagens Ps]