Nu utvecklas ett dataverktyg för test av konstruktioner i betong och dess hållfasthet, men för att ett simuleringsprogram ska bli exakt krävs riktiga fältförsök.

ANNONS

Forskare från Simlab och Försvarsbygg fokuserar på småskaliga försök och använde först en platta i oarmerad betong som var 50 millimeter tjock, det rapporterar Ny teknik.

Beskjuter betongen med artilleri

Betongplattan beskjuts med olika typer av artilleri, efteråt mäts skador som genomträngning, kraterstorlek och utkast. Mätningarna används till bedömning av numeriska modeller som visar virtuella förlopp vid beskjutning.

Modellerna visar det virtuella förloppet med olika typer av artilleri och i olika hastighet och förbättras tills de har tillräckligt hög träffsäkerhet.

Miljövänligare betong lika stark

Försöken upprepas med tjockare betong av olika kvalitet. Trots att de inte är klara har forskarna kunnat dra slutsatsen att miljöbetong verkar skydda lika effektivt mot beskjutning som vanlig betong.

”Våra försök visar att betong med låga koldioxidutsläpp har lika hög kapacitet som vanlig betong, säger Sumita Dey, senior ingenjör på NKSB, Forsvarsbyggs nationella kompetenscenter för säkra byggnader, till Ny Teknik.

ANNONS
ANNONS

Intresserad av ekonomi, samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Här är lera bättre än betong [Dagens PS]