Dagens PS

Förbundskaptenen: "Det är lätt att bli resultatblind"

YouTube videominiatyr
Innehållspartner – Rejlers
Innehållspartner – Rejlers
Uppdaterad: 11 jan. 2024Publicerad: 28 okt. 2020

Föds man till ledare eller är det något som går att träna fram? Janne Andersson, förbundskapten för Sveriges herrlandslag i fotboll, svarar på den frågan i en intervju med Jesper Börjesson

ANNONS
ANNONS

Efter 38 år som ledare i form av fotbollstränare har Janne Andersson skrivit boken “Att bygga ett lag”. Den handlar om just ledarskap; hur man får alla ska sikta mot samma mål.

Egenskaper väger tyngre

Han tror att det kan finnas gener som gör det lättare att ta en ledarroll, men menar att nyfikenhet är mer avgörande. Tidigt i karriären när han jobbat med äldre och mer erfarna som har visat denna nyfikenhet försöker han låta den smitta av sig på honom.

– Så försöker jag leva själv, vilja lära sig nya saker hela tiden. Den dagen man inte vill utvecklas så avvecklas man.

Resultaten inte i fokus

Jesper Börjesson tar upp liknelser med näringslivet, att i slutändan är det resultat som räknas. Janne trycker på att han är processinriktad och att man lär sig av förluster också. Att lära sig, utvecklas och gå framåt är det viktiga.

– Det viktiga är vad man gör. Vad ska vi göra, hur ska vi spela och hur ska vi bete oss, där lägger jag fokus, och sen får det bli ett resultat.

Attityd en grundsten

ANNONS

Att ha en solid grund att stå på när saker inte går som planerat är räddningen i nödlägen. Det är inte hållbart att leva på bara flexibilitet och improvisation. Janne lyfter fram sina tre mantran: förberedelse, organisation och attityd.

– Man ska vara bra på det som är gratis. Att ha en bra och schysst attityd är helt gratis, det kostar inte en spänn. Då kan man aldrig skylla på att “det landet har 80 miljoner invånare” eller “det företaget har så mycket större budget”.

Mot samma mål

Tydlighet med vilket håll ledaren siktar mot är nyckeln till effektivt arbete. Varje samling tar Janne upp de värderingar och mål organisationen har. Han är väldigt tydlig med hur han vill ha det.

– Då kan vi ägna oss åt fotboll sen, eller det vi ska göra. Men ska vi hålla på att tjafsa om massa konstiga grejer, det blir energiläckage för att vi inte är överrens om det grundläggande, då kan vi inte prestera bra i det vi ska göra.

Att tro på sig själv

Risker är oundvikliga. Hur mycket man än förbereder tvingas man som ledare lämna ut sig och lita på andra när det väl är skarpt läge. Men tidigare i karriären lyssnade han för mycket på andra när det kom till risktagande. I dag känner han sig mer trygg i sitt ledarskap

– Nu har jag Sveriges finaste jobb, som jag brukar säga, och då ska jag göra det på mitt sätt. Jag ska inte sitta om tre, fem eller tio år och tänka “Fasen varför gjorde jag så, varför lyssnade jag, jag trodde ju inte på det.” utan jag gör det på mitt sätt. Där ingår det att ta risker, men det ska vara på mitt sätt, med mina värderingar. Jag ska inte hemfalla åt något annat, för då kommer jag ångra mig.

ANNONS

Läs mer: Linkedin-chefen: Så nätverkar du

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS