Dagens PS

Ny tysk tech-tragedi – Monedo i konkurs

Monedo
Peter Thiel investerade över 800 miljoner kronor i Monedo 2015. (Montage: TT / press)
Marc Malmaeus
Marc Malmaeus
Uppdaterad: 14 sep. 2020Publicerad: 14 sep. 2020

Lånebolaget Monedo, som har varit Tysklands största fintech-bolag, har ansökt om konkurs. Företaget har haft Paypal-grundaren Peter Thiel som investerare och varit värderat till över 1,7 miljarder kronor. Företagets vd David Chan uppgav under våren att låntagare blivit mer avvaktande som en följd av coronaviruset. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Monedo har under majoriteten av sin livstid varit känt som Kreditech, skriver Fintech Global. Bolaget grundades 2012 och bytte namn tidigare i år.

I mars uppgav bolagets vd David Chan att Monedo och andra lånebolag drabbades av coronaviruset, då låntagare blev mindre villiga att ta risker.

Advokaten Cristoph Morgen på Hamburg-baserade bolaget Brinkmann & Partner har bekräftat att Monedo har inlett ett insolvensförfarande.

“Jag planerar att fortsätta bedriva verksamheten och har redan inlett samtal med möjliga investerare”, säger han till sajten Sifted.

“Det är mitt mål att föra investeringsprocessen, som startade innan insolvensförfarandet och vilken enligt Monedo ser lovande ut, till en framgångsrik utgång”, säger han vidare.

Peter Thiel var storinvesterare

Som högst var Monedo värderat till runt 1,7 miljarder kronor, men värdet imploderade 2018, då flera lån till privatpersoner i Indien och Ryssland gick om intet.

Paypal-grundaren och miljardären Peter Thiel ska ha investerat runt 876 miljoner kronor i Monedo 2015.

ANNONS

Tidigare i år gick tyska Wirecard i konkurs, efter att bolaget saknat stora belopp i sin balansräkning.

Läs mer: Wirecards kollaps: Insolventa och galet aktieras

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS