Dagens PS

Arresteringsorder utfärdad för Terraform Labs grundare

En skärm, visar fallande värden på kryptovalutan Luna den 27 maj 2022. Sydkoreanska åklagare har utrett kollapsen av Terraforms kryptovaluta och har nu utfärdat en arresteringsorder för Terraform Labs gundare Do Kwon och ytterligare fem personer
En skärm, visar fallande värden på kryptovalutan Luna den 27 maj 2022. Sydkoreanska åklagare har utrett kollapsen av Terraforms kryptovaluta och har nu utfärdat en arresteringsorder för Terraform Labs gundare Do Kwon och ytterligare fem personer. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 14 sep. 2022Publicerad: 14 sep. 2022

I Sydkorea har en domstol utfärdat en arresteringsorder för grundaren av Terraform Labs ekosystem för kryptovalutor, Do Kwon.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En domstol i Seul, i Sydkorea, har utfärdat en arresteringsorder på Terraform Labs gundare Do Kwon och ytterligare fem personer med anklagelser om brott mot landets kapitalmarknadslagar, det rapporterar Bloomberg.

Åklagarmyndigheten i Seul uppger att alla sex personer på arresteringsordern finns i Singapore.

Kollapsen skakade tron på digitala tillgångar

När Terra-plattformen imploderade i maj i år utlöste det en global kryptokollaps, inklusive kollapsen av TerraUSD stablecoin, även kallad UST, något som skakade tron på digitala tillgångar som ännu inte har återhämtat särskilt mycket av förlusterna.

Do Kwon befann sig mitt i en av de största kollapser krypton upplevt när TerraUSD tappade mot den amerikanska dollarn och slog ned det ekosystem han hade byggt upp. Priserna på både Luna, en annan kryprovaluta i Do Kwons ekosystem, och TerraUSD föll nästan till noll, vilket kan jämföras med de 60 miljarder dollar, drygt 626 miljarder kronor, de en gång värderades till.

Utlöste undersökningar i både Sydkorea och USA

Terras kollaps utlöste undersökningar om förnyad regulatorisk granskning av stablecoins både i Sydkorea och i USA. Stablecoins är kryptovalutor som är knutna till en valuta som den amerikanska dollarn och de är populära bland investerare som vill placera pengar i annat än mer flyktiga valutor. Stablecoins gör även att det blir lättare att flytta pengar till kryptobörser.

När anklagelserna om olaglig aktivitet bakom TerraUSD:s kollaps fördjupades i juli i år, gjorde åklagare en razzia mot Terraform Labs medgrundare Daniel Shins hem. Do Kwon har sagt att han tänker samarbeta, när det är dags.

ANNONS

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Terra: Han varnade för 600-miljarderskraschen

Läs mer: Därför rasar bitcoin ner i källaren – fem orsaker

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS