Det råder brist på färg i Sverige. Färgförsäljare säger att de har mist 15–20 procent av sina intäkter under sommaren.

ANNONS

I svenska butiker råder brist på målarfärg och flera färgförsäljare säger till Sveriges Radios Ekot att de har gått miste om 15–20 procent av sina intäkter på grund av att deras butukshyllor är tomma.

I vintras hade en världsledande fabrik i Texas som producerar kemikalier till färg ett långt produktionsstopp på grund av extrem kyla. Även bristen på fraktcontainrar har påverkat.

Många vill måla på semestern

Enligt Ekot finns det en efterfrågeeffekt då många vill passa på att måla under semestern, och särskilt nu i pandemitider. Olof Holmer, vd för Sveriges Färg- och Limföretagare, säger till Ekot att han absolut inte tror att bristen kommer vara helt avhjälpt till årsskiftet.

Färghandlaren Per Johansson i Forserum har märkt av färgbristen.

”Det är brist på färg, det fattas rätt mycket just nu, vit, för det är ju vit som säljs mest”, säger han till Ekot.

På järnhandeln i Forserum har de varit tvungna att neka när kunder velat köpa färg och när Per Johansson har velat beställa hem mer färg har han ofta fått beskedet att färgen är slut.

Brist på många råvaror

Enligt Sveriges Färg- och Limföretagare rapporterar internationell media om att det råder brist på många råvaror som behövs i produktion av färg och lim. Flera bristsituationer har uppkommit på råvarusidan sedan november förra året.

ANNONS
ANNONS

Framförallt är det brist på bindemedel som polyester, epoxy och akrylat, men det är även brist på viktiga pigment och råvaror till pigment, exempelvis koppar, zink och titanoxid. Det är också brist på vissa lösningsmedel, exempelvis butylacetat, skriver Sveriges Färg- och Limföretagare.

Förutom produktionsstoppet i färgfabriken, containerbristen och ökad efterfrågan under sommaren, menar Sveriges Färg- och Limföretagare att färgbristen även orsakas av en starkt ökad efterfrågan i Kina. Därutöver är det dessutom ibland störningar i leveranskedjan på grund av pandemin.

Läs mer: Leveransproblem och komponentbrist drabbar mindre bolag hårt [Dagens PS]