USA:s federala handelsinstitut stämmer Facebook för monopolverksamhet, rapporterar SvD. Det här är inte första gången som myndigheten stämmer bolaget. 

ANNONS

Orsaken bakom stämningen ska vara att handelsinstitutet (FTC) anser att Facebooks ställning inom sociala medier är så pass dominant att “inte ens en ny aktör med en överlägsen produkt kan lyckas”.

”Köper upp konkurrenter olagligt”

“Facebook saknade affärsmässig kompetens och teknisk talang för att överleva övergången till mobil. Efter att ha misslyckats med att konkurrera med nya innovatörer köpte eller krossade Facebook dem olagligt när deras popularitet blev ett existentiellt hot”, säger Holly Vedova, FTC:s konkurrenschef, och tillägger att det bland annat handlar om köpen av Instagram och Whatsapp.

“Det här beteendet är inte mindre konkurrensbegränsande än om Facebook hade mutat nya konkurrenter för att inte försöka”, fortsätter hon.

Facebook nekar anklagelserna 

Det här är inte första gången som myndigheten försöker stämma tech-jätten för monopolverksamhet. Senaste gången inträffade bara för två månader sedan, men då avskrev rätten målet och motiverade beslutet med att man inte ansåg att myndigheten underbyggt sina påståenden tillräckligt väl. FTC stämde även bolaget i december 2020. 

Facebook kallar de nya anklagelserna för grundlösa. “Vi kommer att försvara vårt företag med kraft”, skriver en talesperson i en kommentar. Företaget skriver också att det är ”olyckligt” att FTC fortsätter med sina ”grundlösa stämningar”.   

Läs hela artikeln på SvD.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Så lite skatt betalar tech-jättarna i Sverige – Dagens PS

Läs mer: Zuckerbergs plan: Facebook ska bli ett ”metaverse” – Dagens PS