I hård konkurrens har Stockholm Exergis koldioxidinfångningsanläggning blivit utvald inom EU:s nya klimatsatsning EIF.

ANNONS

Stockholm Exergis koldioxidinfångningsanläggning har, som ett av sju projekt, valts ut inom EU:s nya klimatsatsning European Innovation Fund, EIF, ett av världens största finansieringsprogram för demonstration av innovativ teknik som bidrar till att klimatutsläppen minskar.

”Att bli utvald av EIF är som att vinna OS, detta är enormt stort. Det är både ett kvitto på att Stockholm Exergi är globalt ledande inom bio-CCS, och på ett väldigt lyckat samarbete mellan Stockholm Exergi, Midroc och IMCG”, säger Magnus Andersson, finansieringsexpert på IMCG i ett pressmeddelande.

Anläggningen ska vara klar år 2025

Innan ett slutligt Grant Agreement kan signeras mellan Stockholm Exergi och CINEA kvarstår förhandlingar om detaljerna. Det blir en milstolpe på resan mot att ha en anläggning klar till slutet av 2025.

Med finansieringen från EIF kommer Stockholm Exergi kunna fortsätta att ha driv i projektet, vars mål är att ha en storskalig anläggning klar till 2025. Anläggningen ska kunna fånga in cirka 800 000 ton koldioxid om året, det motsvarar den mängd koldioxid som Stockholms samlade vägtransporter släpper ut under ett år.

”Vi är mycket glada och stolta över att EU nu vill stödja vårt projekt och därmed bidra till att möjliggöra förverkligandet av världens första storskaliga bio-CCS-anläggning. Konkurrensen var stenhård med över 700 projektförslag i den inledande rundan. Med hjälp från Midroc och IMCG lyckades vi skapa en väldigt bra ansökan som lyfte fram det unika med vårt projekt, säger Johan Alsparr, huvudprojektledare, [email protected] i pressmeddelandet.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Hybrit får stöd av EU:s innovationsfond [Dagens PS]

Läs mer: Vattenfall och AMF vill köpa Stockholm Exergi [Dagens PS]