Stockholms designstudio Front har efter riksdagsvalet uttryckt oro över att Sverigedemokraterna ska bestämma över Sveriges kulturarv.

ANNONS

Efter valet är nu högerextrema Sverigedemokraterna, SD, Sveriges näst största parti. I valet den 11 september röstade var femte svensk på partiet – något som får effekter även på nordisk design, rapporterar det brittiska arkitekturmagasinet Deezen.

Designstudion Fronts medgrundare Sofia Lagerkvist säger att SD är väldigt intresserade av uttrycket i någon sorts traditionell nationalism.

”Så deras grej handlar om arkitektur, konstigt nog. Det borde inte finnas fler betonglådor – den typen av retorik”, förklarar hon för Deezen.

SD vill ha röda hus med vita knutar

I ett försök att öka byggandet och lösa bostadsbristen föreslog partiet nyligen en plan som innebär att trähus byggda i svensk, traditionell, folklig stil inte skulle behöva bygglov.

Fronts andra grundare, Anna Lindgren, förklarar att det de syftar på är de traditionella röda husen med vita knutar som ser ut att vara 200 år gamla.

ANNONS
ANNONS

”De säger att det här är ett hus som kan byggas överallt eftersom det ser bra ut och det är svenskt”, säger hon till Deezen.

Många med kopplingar till högerextremism

Sedan SD kom in i riksdagen år 2010 har partiet försökt frigöra sig från sina nynazistiska rötter, men en rapport fann nyligen att mer än 200 av partiets kandidater från de senaste fem valen fortfarande har kopplingar till högerextremism.

Vid valet drev SD en kampanj för att göra Sverige till det tuffaste EU-landet gällande invandring och den nationalistiska retoriken rimmar väl med partiets fokus på nationella bostäder, och till och med kläder, sade Front till Deezen vid London Design Festival.

Politiken återspeglas i arkitekturen

”Det är intressant hur den typen av politik återspeglas i arkitekturen, som alla idéer Hitler hade om estetik och förbud mot vissa typer av uttryck”, sade Sofia Lagerkvist till Deezen, och tillade att hon inte säger att de på något sätt är i närheten av den extremen, men att hon tycker att det ur designsynpunkt är riktigt intressant.

Hon sade vidare att när Sverigedemokraterna kom in i riksdagen för 12 år sedan kom de alla klädda i traditionella folkdräkter och att estetiken är väldigt viktig för dem.

Kan utlösa antitraditionalistisk rörelse

Även om SD inte kan påverka vilka projekt som får statsbidrag tror Fronts grundare att deras väg mot makten kan utlösa en antitraditionalistisk rörelse bland liberala arkitekter och designers och att det kan bli mer problematiskt att arbeta med kulturarvsuttryck.

ANNONS
ANNONS

Även i andra länder är högerpolitiker som gynnar traditionella arkitekturstilar en trend. Arkitekturhistoriker hävdar att den här sortens ideologi har resulterat i att brutalistiska byggnader har rivits över hela världen, på grund av deras associationer till efterkrigstidens välfärdsstat, det skriver Dezeen.

Intresserad av ekonomi, samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Populistiskt drag över valdebatten om arkitektur [Dagens PS]