Dagens PS

Populistiskt drag över valdebatten om arkitektur

När arkitektur diskuteras i valdebatten talas det om att röda hus med vita knutar signalerar tradition och trygghet och att folk vill att nya hus ska byggas i gammal stil
När arkitektur diskuteras i valdebatten talas det om att röda hus med vita knutar signalerar tradition och trygghet och att folk vill att nya hus ska byggas i gammal stil. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 09 sep. 2022Publicerad: 09 sep. 2022

När de politiska partierna diskuterar arkitektur i valrörelsen talar de om att ge medborgarna mer inflytande och diskussionerna har ett populistiskt drag.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Byggandet i Sverige har accelererat de senaste åren, samtidigt har människors missnöje med hur det byggs fått mer och mer utrymme. I sociala medier kräver folk att man ska bygga som man gjorde förr, det rapporterar Svenska Dagbladet.

När frågor om arkitektur diskuteras i valrörelsen handlar det om nybyggen i gammal stil och att röda hus med vita knutar signalerar tradition och trygghet. Riksantikvarieämbetet har i en rapport konstaterat att kommuner i sina processer inte är bra på att hantera kulturhistoriska värden och nu lyfter flera partier frågor om stadsmiljö och arkitektur.

I Göteborg har Socialdemokraterna profilerat sig som ett parti som talar om klassisk arkitektur. SvD skriver att Viktor Wärnick, Moderaternas bostadspolitiska talesperson, säger att de flesta svenskar vill bo i hus som ser ut att ha byggts vid förra sekelskiftet och lovar mer inflytande över den arkitektoniska utformningen till allmänheten.

På kristdemokraten Erik Slottners valaffisch i Stockholm står det: ”Bygg vackert – inga fler lådor i betong” och Sverigedemokraterna har många förslag gällande arkitektur, estetik, stadsmiljö och medborgarinflytande.

Anders Dahlgren är arkitekt och arkitekturhistoriker vid Göteborgs universitet, han menar att det finns ”ett populistiskt drag” i dessa diskussioner när politikerna hänvisar till folkets vilja och hävdar att människor vill ha traditionellt byggande och mer klassisk arkitektur, det skriver SvD.

Intresserad av ekonomi, samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Partiernas syn på social bostadspolitik

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS