Dagens PS

Datahot: Svenska lärosäten får underkänt

Lärosäten brister i skyddet av data.
Svenska lärosäten skyddar inte sin data tillräckligt. (Foto: Unsplash)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 06 dec. 2023Publicerad: 06 dec. 2023

Det blir underkänt i betyg för en rad svenska universitet och högskolor som har granskats av Riksrevisionen. Lärosätena släpar efter i skyddet av data.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Larmrapporterna väller in om hackare som hittar nya sätt att ta över information på, där inga bolag eller myndigheter skonas, där inte ens Svenska kyrkan går fri.

Det har visat sig att bristen på datasäkerhet är utbrett, och att vi till exempel fortsätter att använda samma enkla lösenord om och om igen.

Svenska lärosäten skyddar inte sin data

Nu har ljuset riktats mot svenska universitet och högskolor, sammanlagt 24 stycken, som bedriver naturvetenskaplig och teknisk forskning. Det är Riksrevisionen som har gjort en omfattande granskning av hur lärosätena identifierar och hanterar skyddsvärda data. Slutsaten blir underkänt betyg när det gäller att kunna sålla ut vilken data som behöver skyddas.

“Lärosätenas ledningar har inte prioriterat arbetet med informationssäkerhet i tillräcklig utsträckning och beslutade riktlinjer, rutiner och arbetssätt har inte implementerats fullt ut”, säger Sara Monaco, projektledare för granskningen.

Även regeringen bär ansvar

Men hela ansvaret vilar inte enbart på lärosätena menar Riksrevisionen – som anser att regeringen borde ha prioriterat frågan tidigare. Att identifiera och hantera skyddsvärda data vid universitet och högskolor har varit ett krav sedan 2008 men regeringen började inte följa upp arbetet förrän 2019, berättar Computer Sweden.

Nu vill Riksrevisionen att regeringen lägger in en ny växel och samarbetar med till exempel Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, och gemensamt inrättar en stödfunktion för informationssäkerhet.

ANNONS

Läs även:

Vården hotad av cyberattacker: “Persondata lockar” – Dagens PS

EU ger klartecken till datadelning med USA – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS