Dagens PS

Chefekonom om BNP: Katastrofala konsekvenser

Teknikföretagens chefekonom Mats Kinnwall meddelar dystra sifrror gällande återhämtningen. (Foto: Teknikföretagen)
Teknikföretagens chefekonom Mats Kinnwall meddelar dystra sifrror gällande återhämtningen. (Foto: Teknikföretagen)
Teknikdygnet
Teknikdygnet
Uppdaterad: 17 sep. 2020Publicerad: 17 sep. 2020

Hastigheten saktar ned för återhämtningen efter coronakrisen. Teknikföretagens prognos räknar med att global BNP i slutet av 2021 understiger nivån för pre-Corona med cirka en procent.

ANNONS
ANNONS

– I själva verket är dock de katastrofala konsekvenserna av Corona-hanteringen mycket värre än så. I normalfallet växer global BNP med cirka två procent per år. Med Teknikföretagens prognos kommer världs-BNP i slutet av 2021 att understiga denna referensbana med närmare fem procent, trots en V-formad återhämtning under 2020, säger Teknikföretagens chefekonom, Mats Kinnwall i ett pressmeddelande.

Teknikföretagen räknar med att tillväxten i världsekonomin minskar med drygt fem procent i år och växer lika mycket nästa år. Motsvarande siffror för global industriproduktion är -6,5 procent/+7,5 procent för 2020/2021.

Arbetslösheten fortsätter att stiga

Sveriges BNP väntas minska med 4 procent i år och öka med 3,5 procent nästa år. Ekonomin vänder upp från och med tredje kvartalet i år, men nivån på BNP kommer i slutet av nästa år knappt nå upp till den nivå som hade nåtts första kvartalet i år, innan krisen slog till.

– Sveriges BNP kommer i slutet av 2021 ligga nära 4 procent under den nivå som hade kunnat nås om krisen inte inträffat. Arbetslösheten fortsätter stiga till drygt 10 procent i slutet av året för att bara långsamt vända ner under 2021, säger Mats Kinnwall.

Det blev ett dramatiskt fall i Sveriges industriproduktion under andra kvartalet i år. Jämfört med första kvartalet minskade den med 24 procent och med 22 procent jämfört med andra kvartalet i fjol. För helåret bedöms industriproduktionen i Sverige minska med 10 procent i genomsnitt för att öka med 8 procent nästa år.

Läs mer: Ny prognos: Då först är Sverige back in business

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS