Under augusti ökade arbetslösheten för arkitekter med en halv procentenhet. Totalt är runt 3,7 procent av arkitekter arbetslösa. ”Vissa företag /…/ har kommit till en punkt då de behöver säga upp anställda”, säger Sveriges Arkitekters förhandlingschef Ulrik Östling. 

ANNONS

Antalet arkitekter som är anslutna till Sveriges Arkitekter och tog emot a-kassa ökade från 3,2 i juli till 3,7 i augusti, skriver Arkitekten.se. Sveriges Arkitekters förhandlingschef Ulrik Östling säger att ökningen till stor del beror på att företag som har permitterat personal har börjat med uppsägningar.

”De kan delvis förklaras med en osäkerhet kring möjligheten till fortsatta korttidspermitteringar”, säger han till Arkitekten.se.

”Vissa företag som under våren valde att permittera personal för att se hur situationen utvecklade sig har nu kommit till en punkt då de behöver säga upp anställda. Dessutom har flera varsel resulterat i faktiska uppsägningar”, fortsätter han.

Sveriges Arkitekter har flera ärenden öppna gällande arbetsbrist. Regeringens åtgärder sträcker sig nämligen inte ända till årsslutet.

”En förklaring kan vara att många korttidspermitteringsavtal löper ut i oktober och det finns en osäkerhet om möjligheten till förlängning”, säger Ulrik Östling.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Arkitektarbetslösheten högsta på 12 år [Dagens PS]