I juli tog 3,2 procent av Sveriges Arkitekters medlemmar emot a-kassa. Det är en ökning med 1,3 procentenheter jämfört med samma månad förra året. ”Vi har den högsta arbetslösheten sedan finanskrisen 2008”, säger fackförbundets förhandlingschef Ulrik Östling till Arkitekten.se. 

ANNONS

De 3,2 procent arbetslösa utgör 288 personer. Siffran är den högsta på 12 år säger Ulrik Östling som är förhandlingschef på Sveriges Arkitekter.

”Det är den högsta arbetslösheten bland Sveriges Arkitekters medlemmar sedan finanskrisen 2008. Sannolikt kommer den att öka något ytterligare under hösten. Det positiva är att vi också får samtal från medlemmar som får nya jobb eller byter jobb. Det står alltså inte still på marknaden”, säger han till Arkitekten.se

De arkitekter som är anslutna till Akademikernas arbetslöshetskassa ser en lägre arbetslöshet, då 1,8 procent av medlemmarna tar emot ersättning.

”När Sveriges och företagens ekonomi försämras drabbas oftast arkitekterna först. Det brukar dock jämna ut sig senare under en konjunkturcykel, säger Ulrik Östling vidare.

Läs mer: Arkitekter mer drabbade än teknikkonsulter [Dagens PS]

ANNONS
ANNONS