Apple är störst på mobiltelefoner i Kina för första gången på sex år – detta efter en försäljningsökning på 32 procent efter lanseringen av iPhone 13. 

ANNONS

Apple hade 23 procent av marknadsandelarna i Kina under det fjärde kvartalet 2021 – en rekordstor siffra som innebär att Iphone-tillverkaren tar över förstaplatsen på marknaden för första gången på sex år, enligt analytiker på Counterpoint Research.

iPhone 13 går mot strömmen

CNBC rapporterar om att analysföretagets data visar att Apples försäljning i Kina ökade med 32 procent på årsbasis i det sista kvartalet. Detta trots en total nedgång på 9 procent på smartphone-marknaden i Kina under det fjärde kvartalet. Men Apple går mot strömmen efter lanseringen av iPhone 13 i september.

”Den nya iPhone 13 har lett framgången tack vare ett relativt lägre startpris vid lanseringen i Kina, såväl som den nya kameran och 5G-funktionerna”, säger Counterpoint Researchs analytiker Mengmeng Zhang i ett pressmeddelande.

Utrullningen av det supersnabba 5G-nätverket pågår just nu i stora delar av världen, och går särskilt fort i Kina, rapporterar CNBC.

”Dessutom mötte Huawei, Apples främsta konkurrent på premiummarknaden, en minskande försäljning på grund av de pågående amerikanska sanktionerna”, säger Mengmeng Zhang enligt CNBC.

Apple skuggas av kinesiska mobiltelefoner

Sanktionerna har drabbat Huaweis tillgång till viktiga komponenter och mjukvara till sina telefoner, vilket fått företaget att tappa 73 procent i försäljning i Kina på ett år. Näst störst var det kinesiska märket Vivo på 19 procent av marknaden, följt av Oppo med 17 procent.

På årsbasis föll försäljningen av smarta telefoner med 2 procent i Kina. Den globala bristen på halvledare och elektronikkomponenter har varit en störning på marknaden, vilket också problem med frakt och efterfrågan varit.

ANNONS
ANNONS

”Kinas genomsnittliga cykel för ersättning av smarttelefoner blir längre”, säger Counterpoint Research seniora analytiker Ivan Lam, enligt CNBC.

Läs även: Apple släpper ny iPhone och iPad [Dagens PS]