Dagens PS

Amazon vann molnavtal – då hämnas Microsoft

Amazon
Amazon ingår partnerskap med amerikanska betalbolaget Affirm (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 15 nov. 2021Publicerad: 11 aug. 2021

Amazon såg till att Microsoft blev av med molnavtalet med Pentagon, värt 10 miljarder dollar, och nu har Amazon landat ett annat molnavtal värt lika mycket – vilket fått Microsoft att hämnas.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Amazon Web Services, AWS, har tagit hem upphandlingen kring den amerikanska säkerhetsmyndigheten National Security Agencys (NSA) molnavtal, som kallas WildandStormy, uppger The Verge.

Avtalet uppges vara värt omkring 10 miljarder dollar, ungefär lika mycket som det molnavtal som Microsoft fick med försvarsdepartementet Pentagon 2019 men som bjässen sedan blev av med efter överklagan från just AWS.

AWS anförde att USA:s förre president Donald Trumps horn i sidan till e-handelsjätten och grundaren Jeff Bezos bidrog till att Microsoft vann striden om det så kallade Jedi-kontraktet (Joint Enterprise Defense Infrastructure).

Microsoft ger igen för gammal ost

I juli i år kom beskedet att Microsoft mister avtalet med Pentagon att upphandlingen om mångmiljardkontraktet börjar om på nytt och att offerter skulle tas in från både Amazon och Microsoft.

Som tack för senast har nu Microsoft överklagat att AWS fått avtalet med NSA och menar att en grundlig utvärdering saknas, enligt Washington Technology.

Det var 7 juli i år som Dagens PS, med hänvisning till bland annat Di, berättade om det tunga bakslaget för Microsoft när Pentagon rev upp det omtvistade avtalet kring molntjänster.

Läs mer här: Kalldusch för Microsoft – förlorar jättekontrakt med Pentagon

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS