Den europeiska rymdorganisationen, ESA, ska öppna ett rymdlabb hos AI Sweden i Göteborg för att utveckla smartare satelliter.

ANNONS

Den Europeiska Rymdorganisationen, ESA, och AI Sweden i Göteborg ska öppna ett labb för avancerad teknikutveckling för artificiell intelligens i nya rymdapplikationer. Labbet är det första inom ett stort europeiskt samarbete om rymdinnovation, det framgår av ett pressmeddelande.

Med hjälp av satellitdata kan AI exempelvis identifiera översvämningar, algblomning, avskogning, illegalt fiske och miljökatastroder.

Det som har lockat ESA till Sverige är AI Swedens och deras partners arbete med en AI-teknik som kallas för edge learning, en teknik som möjliggör träning av AI-modeller direkt i exempelvis satelliter, något som sparar pengar och resurser eftersom man inte behöver skicka ned den stora mängd data som satelliter samlar till jorden.

”Det är otroligt glädjande att vi får en så stor satsning på rymd och AI till Sverige. Vi ser fram emot att arbeta tillsammans med ESA för att stärka Europas och Sveriges innovationskraft och industri inom rymdsektorn”, säger Martin Svensson, operativ chef för AI Sweden i pressmeddelandet.

AI Sweden är Sveriges nationella center för tillämpning av AI och stöds av staten, näringslivet och offentlig sektor. Fokus i centrets arbete är att snabba på användningen av AI i Sverige med målet att stärka samhället och Sveriges konkurrenskraft, samt öka vår livskvalitet.

ESA och AI Sweden ska samverka med forskningsresurser, infrastruktur och finansiering. Labbet som etableras hos AI Sweden i Göteborg är det första av flera labb som ESA planerar att öppna över hela Europa.

”Avtalet är inte bara ömsesidigt fördelaktigt för ESA och AI Sweden, utan kommer också att bidra till att hålla europeisk transformativ innovation i framkanten av AI i rymden”, säger Géraldine Naja, Director of Commercialisation, Industry and Procurement, i pressmeddelandet.

ANNONS
ANNONS

Intresserad av samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Tjuvlyssnande AI övervakar båten [Dagens PS]