Dagens PS

Stor hackerattack mot Sverige: "Är allvarligt"

(Foto: TT / Montage)
John Uggla
John Uggla
Uppdaterad: 05 apr. 2017Publicerad: 05 apr. 2017

Stora svenska it-företag och offentlig verksamhet inom sjukvård, kommunikation, energi och forskning har attackerats i ett omfattande hackerintrång mot länder i hela världen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det skriver MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, i ett pressmeddelande på onsdagen. Attacken kallad ”Cloud Hopper” har riktats mot stora driftleverantörer vars kunder sedan drabbats.

“Det som skett är allvarligt. Det har skett i en skala som vi inte sett tidigare”, säger Robert Jonsson, ställföreträdande enhetschef vid Cert-se på MSB, till Dagens Nyheter.

Hackarattackerna har framför allt riktats mot USA, Taiwan och Japan men har även drabbat Sverige, Norge, Finalnd, Storbritannien, Frankrike och Scweiz i Europa, framgår i pressmeddelandet. Exakt vilka företag och myndigheter som drabbats är inte säkert men information kan ha stulits.

”Enligt MSB:s bedömning kan det avslöjade angreppet utgöra en betydande risk för en bred krets av svenska organisationer. Organisationer som har verksamhet inom områden som är drabbade kan eventuellt få räkna med att det kan komma att krävas relativt omfattande resurser för att identifiera och hantera eventuella intrång”, skriver MSB.

Enligt myndigheten har attackerna pågått åtminstone sedan 2016 men troligen sedan 2014.

MISSA INTE: Ny hackerattack avslöjad – VD:n får betala dyrt  >

LÄS ÄVEN: Hackerattack mot största e-butiken  >

LÄS MER: Omfattande it-angrepp mot Sverige  >

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS