Dagens PS

Stockholms krogscen byter tempo: "300 bra restauranger"

Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 13 dec. 2025Publicerad: 13 dec. 2025

Stockholms restauranger är inne i ett ovanligt intensivt skede. Nya öppningar avlöser varandra, gamla lokaler får nya liv och etablerade krögare tänker om. För gästerna är utbudet större än någonsin – men också svårare att överblicka.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Spela klippet
Börs & Finans

Den hetaste techjätten och spartrenden som tar över i Sverige

12 dec. 2025
Spela klippet
PS Studio

Därför förlorar techjättarna mot svenska startups

12 dec. 2025
Spela klippet
Hälsa

Muterat virus och tidig start – så ser läget ut för årets influensa

12 dec. 2025
Spela klippet
PS Studio

Psykologen: Så hanterar du din AI-stress

12 dec. 2025
Spela klippet
PS Studio

Techförvaltare: Därför har Google tagit AI-täten på börsen

11 dec. 2025
ANNONS

Det konstaterar Viggo Cavling, redaktör och krogspanare, som menar att staden tagit flera tydliga kliv de senaste 25 åren.

När han kom till Stockholm runt millennieskiftet fanns omkring 100 riktigt bra restauranger. I dag är siffran snarare 300.

Läs även:
Perfect Weekend: Tio destinationer som definierar resåret 2026

Kött, klockor och högre snittnotor på restauranger

Ett av de tydligaste skiftena syns på Stureplan. I lokalen där Taverna Brillo tidigare låg har Sperling & Company öppnat – en uttalad köttkrog med wagyu på menyn och priser därefter. Här är målgruppen tydlig och snittnotorna höga.

”Det är mycket män i lokalen. De tävlar i klockor, vin och vem som äter dyrast”, säger Cavling.

För krögaren är det ett mer lönsamt upplägg än tidigare försök att kopiera det klassiska brasseri-konceptet.

Italienskt i ny kostym

Samtidigt fortsätter italienskt att dominera, men i uppdaterad form. Trattoria Giorgos expanderar vidare i Stockholm, nu även till Fältöversten. Konceptet är medvetet lågpretentiöst, med rimliga priser, familjevänlig stämning och starkt fokus på personalen.

ANNONS

”Mår personalen bra, mår hela restaurangen bra”, är ett resonemang Cavling lyfter fram som avgörande för framgången.

Nya adresser blir heta

Även tidigare bortglömda lägen får nytt liv. På Malmskillnadsgatan har Shibumi åter satt området på krogkartan, och under Guldbron har Agrikultur snabbt seglat upp som ett av stadens mest omtalade tillskott.

Cavling slår ett slag för nya Agrikultur under Guldbron: ”Det är betong, motorväg och vatten – men samtidigt oväntat stilla och väldigt mysigt.”

Stockholms krogvärld kokar. Frågan är inte om något nytt öppnar – utan vad man hinner testa först.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet. Trivs särskilt bra med att skriva oberoende och kostnadsfria nyheter för en bred men intresserad publik.

Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet. Trivs särskilt bra med att skriva oberoende och kostnadsfria nyheter för en bred men intresserad publik.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
PS Studio

Stockholms krogscen byter tempo: "300 bra restauranger"

13 dec. 2025
ANNONS
ANNONS