Dagens PS
Detta är en sponsrad artikel

Investera i teknik som hjälper diabetes- och cancerpatienter

ANNONS / SPONSRAD
ANNONS / SPONSRAD
Uppdaterad: 17 feb. 2022Publicerad: 24 apr. 2019

Över 425 miljoner människor i världen varav 500 000 i Sverige har i dag diabetes och många risker att får nervskador i fötter som en följd av sin sjukdom. Nu har småsparare chansen att investera i en banbrytande teknik som kan hjälpa miljoner personer att upptäcka tidiga tecken på nervskador innan de blir permanenta.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Obs! Scrolla nedåt i rutan ovan för att följa med i presentationen.

2005 grundade Professor Emeritus i handkirurgi Göran Lundborg och civilingenjör Toni Speidel det Malmöbaserade medicinteknikbolaget VibroSense Dynamics. Ambitionen var att kommersialisera den forskning som Göran Lundborg bedrivit kring vibrationsskador i händer, även kallat Hand- Arm Vibrationssyndrom (HAVS), som orsakas av vibrerande verktyg och är den vanligaste arbetssjukdomen som godkänns av AFA Försäkring.

Decennier av forskning

Sedan företaget grundades har forskningen utökats med inriktning på diabetes vilket inleddes av Lars Dahlin, professor i handkirurgi vid Skånes Universitetssjukhus. Detta resulterade 2015 i ett beslut vidareutveckla VibroSense teknologi med inriktning på diabetsfoten och sedermera även på cancerbehandling med cellgifter.

Just nervskador i händer och fötter – även kallat perifer neuropati – är vanligt förekommande vid diabetes samt som en biverkning vid behandling av cancer med cellgifter. Nu lanserar företaget sin senaste produkt VibroSense Meter II som revolutionerar diagnostiken av nervskador där man kan upptäcka neurologiska förändringar i ett tidigt skede – innan problemen utvecklats till bestående men.

vibrosense-bild-3 vibrosense-bild-1
(Foto: VibroSense Dynamics)

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Tusentals människor drabbas

Under en presentation förklarar vd och medgrundare Toni Speidel mer om problematiken som drabbar tusentals människor – bara i Sverige. Globalt riskerar över 500 miljoner människor att drabbas av perifera nervskador.

”Det mänskliga nervsystemet är ett av de mest komplexa systemen vi har. Bara att gå, stå på ett ben, eller att sätta in nyckeln i ett lås kräver att flera delar av nervsystemet samarbetar.”

Kan leda till amputation

Men vad händer då när det går fel?

Perifer neuropati uppträder när receptorer och nerver är skadade eller förstörda och inte kan förmedla signaler till och från hjärnan för att få information från kroppens olika delar samt för att styra kroppens muskler.

I fallet diabetes innebär nervskadorna ofta att man tappar känseln i fötterna tillsammans med stickningar, krypningar, domningar eller smärta, förklarar Speidel. I vissa fall är smärtorna så svåra och huden så känslig att det blir plågsamt att bära vanliga strumpor. Med nedsatt känsel ökar även risken för fotsår. Det kanske inte låter så farligt men för diabetespatienter kan små skador snabbt bli stora och vara mycket svårläkta – och i värsta fall leda till amputation. Globalt görs idag en amputation orsakad av diabetes var tjugonde sekund.

Och det är här den nya produkten VibroSense Meter II kommer in. Den gemensamma nämnaren för perifera nervskador är att de är svåra att upptäcka i tid. Dagens diagnostik, och instrumenten som används, är helt enkelt för dåliga, menar Toni Speidel.

ANNONS

”När läkarna väl får in en patient och kan konstatera att ‘det här är en nervskada’ är nervskadan väldigt långt gången och det finns inte så mycket att göra.”

Diabetes- och cancerpatienter i fokus

Även cancerpatienter löper risk att drabbas av nervskador. Detta kallas cellgiftsinducerad neuropati (chemotherapy induced peripheral neuropathy, CIPN, på engelska). 50 procent av alla cellgiftsbehandlingar av lungcancer, tjocktarmscancer och bröstcancer ger upphov till CIPN. Enligt amerikanska World Cancer Research Fund fick 5,8 miljoner individer globalt diagnosen lungcancer, tjocktarmscancer eller bröstcancer under 2018.

Vad finns det då för alternativ för läkarna? frågar Speidel retoriskt. Han berättar att det i undersökningar i dag ofta används en enkel stämgaffel eller ett frågeformulär. För att ersätta dessa enkla och trubbiga metoder har VibroSense Dynamics tagit fram en ny metod kallad MultiFrekvens Vibrametri.

Nya tekniken – så funkar det

Medgrundaren och vd:n förklarar.

”Något förenklat kan man säga att den här metoden, och vårt instrument, kan mäta och kvantifiera nervernas och receptorernas förmåga att uppfatta vibrationer i huden. Vi gör det här genom att undersöka känselns förmåga att uppfatta vibrationer i huden inom ett brett intervall, från 4Hz upp till 500Hz.”

Att upptäcka känselnedsättning tidigare jämfört med dagens metoder är högt efterfrågat runt om i världen, inte minst bland läkare och forskare inom diabetes och onkologi. Tidig diagnos innebär nämligen mycket större möjligheter att sätta in särskilda åtgärder för att undvika eller reducera nervskadorna och att på detta sätt både bespara sjukvården enorma kostnader och patienterna ett stort lidande.

ANNONS

Vill du investera? Gör så här!

Den som är intresserad av tekniken har nu chansen att investera i bolaget. Den 19 mars offentliggjorde VibroSense Dynamics en upp till 80 procent garanterad företrädesemission om cirka 23 miljoner kronor före emissionskostnader, vid full teckning. Det kan sedan tillkomma ytterligare mellan 12,1 och 20,2 miljoner kronor om samtliga teckningsoptioner utnyttjas.

Ambitionen med emissionen är att finansiera kommersialiseringen av nya VibroSense Meter II, att förstärka organisationen inom försäljning, marknadsföring och F&U, att öka antalet opinionsledare och distributörer samt att genomföra ytterligare vetenskapliga studier.

Är du intresserad? Klicka här för att läsa mer om erbjudandet.


Detta är en sponsrad artikel av VibroSense Dynamics.

ANNONS / SPONSRAD
ANNONS / SPONSRAD

Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.

ANNONS / SPONSRAD
ANNONS / SPONSRAD

Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS