Kompetenstunga svenskbolaget Acosenses revolutionerande mätteknik – den första i sitt slag i världen – sänker kostnaderna drastiskt för processindustrin. Nu gör bolaget en nyemission på 18,7 miljoner kronor. ”Det är en unik möjlighet att gå in i ett bolag som helt klart sticker ut”, säger vd:n Karl Nilsson.

Svenska Acosense har sitt huvudkontor i Göteborg och bland delägarna finns börsjätten ABB. Den revolutionerande analysmetoden med tillhörande patent utvecklades initialt av ABB och IVL Svenska Miljöinstitutet. Genom ett projekt på Chalmers Entreprenörsskola vidareutvecklades tekniken till ett kommersiellt gångbart analysinstrument, berättar vd Karl Nilsson.

”Så vi har en trygg industriaktör i ryggen och samtidigt är vår patentsituation superstark eftersom vi är först i världen med tekniken”, konstaterar han.

Den innovativa tekniken som han pratar om är Acosenses egen hårdvara och kallas aktiv akustisk spektroskopi.

Här är den – den lilla apparaten som ska revolutionera processindustrin med så kallad akustisk spektroskopi. (Foto: Press)

Revolutionerande analysmetod

Det handlar om en revolutionerande analysmetod. Med hjälp av en ljudsignal analyseras vätskors egenskaper i processen. Bolagets instrument digitaliserar processen kontinuerligt i realtid med exceptionell pricksäkerhet och instrumentet som används installeras utanpå röret, vilket gör att den aldrig kommer i kontakt med vätskan.

Kunderna, som finns inom den globala processindustrin, kan härigenom optimera sina processer med korrekta analysresultat på vätskor som är frätande, slitande, trögflytande och/eller ger beläggning. Acosenses unika metod gör detta möjligt helt utan ingrepp i processen.
Det är både smidigt, pålitligt och säkert för kunderna, som både får sina processer optimerade samtidigt som drastiska kostnadsbesparingar görs.

Acosense, som nu har patent på analystekniken, grundades 2009 och består i dag av ett team på tio personer varav sju heltidsanställda.

”Sjukt mycket högskolepoäng i lokalerna.”

”Vi är ett gäng doktorer och ingenjörer, så det är klart att det finns sjukt mycket högskolepoäng i lokalerna ”, säger Karl Nilsson och skrattar.

”Det som gör oss annorlunda är vår approach. När ett avsnitt i processindustrin vill bli bättre installerar vi ett instrument som extraherar information på ett nytt sätt. Det är en helt annan nivå av information jämfört med om man exempelvis mäter enbart PH eller flöde, det här ligger långt bortom att bara visa värdet på en mätare.”

ANNONS
ANNONS

Karl Nilsson tycker att bolaget förtjänar mer uppmärksamhet än det hittills fått. Börskursen har i stort sett stått stilla, förklarar han.

Ny kapitalrunda på gång

När bolaget nu gör ännu en kapitalrunda, man har gjort två tidigare, är han självsäker att aktieägarna kommer att få tillbaka sina pengar.

Teckningstiden för den aktuella nyemissionen på 18,7 miljoner kronor i Acosense AB pågår under perioden 21 maj till 7 juni och drygt 40 procent av kapitalet som bolaget tar in på emissionen ska användas till marknad och försäljning.

”Det är en unik möjlighet att gå in i ett bolag som sticker ut i processindustrin, det går inte att jämföra med andra bolag i branschen”, säger Karl Nilsson, som har varit anställd i två år på Acosense och VD sedan i april.

Han berättar att offerter i dag produceras i en högre takt än mot ett tidigare förhållandevis svalt intresse.

Bolaget skalar nu upp med fokus på att generera intäkter.

”Nu tar vi Acosense till nästa nivå, vi ska stärka vår position inom papper och massa och slå oss in på petrokemi – vi har hittat vad våra kunder behöver.”

Vill du investera? Så gör du

Digital anmälan BankID >

Anmälan utan företräde >

Teaser >

Memorandum >