De svenska hushållens lån fortsätter att öka i en oförändrad takt, visar siffror från SCB:s senaste mätning.

Huvuddelen av lånen, 82 procent, är bostadslån, resten är konsumtionslån och lån med övriga säkerheter. I augusti 2019 låg den årliga tillväxttakten på 4,9 procent för bostadslån och 6,4 procent för konsumtionslån.

Den svenska bostadsmarknaden upplever en stark prisutveckling och att över 80 procent av hushållens lån består av bostadslån är därför inte överraskande. Vad som däremot kan ses som oroande är att nästan 20 procent av hushållens lån är konsumtionslån. Hushållens konsumtionslån utan säkerhet uppgick i augusti till 239 miljarder kronor.

Lån med övriga säkerheter uppgick vid samma tidpunkt till 510 miljarder kronor. Summan för lån med övriga säkerheter är inte särskilt oroande men konsumtionslånen utan säkerhet får en varningsklocka att ringa eftersom det är lån med relativt dåliga villkor.

I kategorin konsumtionslån utan säkerhet ingår dels privatlån från storbankerna, dels lån från övriga kreditgivare. Det är främst dessa lån som kan vara oroande. Lånen består ofta av kortkrediter och blancolån men också av smålån som till exempel SMS-lån. Dessa lån har mycket hög ränta och i övrigt ganska tuffa villkor med korta löptider.

Smålånen kan snabbt växa och ge låntagaren stora ekonomiska problem. Låntagare som har många smålån och upplever att dessa lån börjar bli besvärliga att betala av rekommenderas att samla lånen i ett enda lån för att få ned räntan och därmed kostnaderna.

Hos konsumentkreditinstitutet Moank går det att samla små lån i ett större lån på upp till 300.000 kronor med bättre villkor. Genom att ansluta lån till arbetsgivaren och betala amorteringen som ett löneavdrag kan låntagaren få rabatt på räntan.

ANNONS
ANNONS

Se över dina lån

Det är inte bara smålån som SMS-lån som kan ha höga kostnader utan även bolån, privatlån och kortkrediter. Alla som har någon typ av lån bör regelbundet se över lånen och se om det går att sänka kostnaderna.

Har du en kortkredit du inte förmår betala på en gång kommer det innebära att du måste betala en mycket hög ränta. Försök istället att lösa denna kredit genom ett privatlån hos din bank eller något annat kreditinstitut. Även om billån kan ha bra villkor eftersom bilen står som säkerhet och det krävs en kontantinsats på 20 procent kan det vara värt att se över lånet.

Har du dyra kostnader kan du antingen försöka omförhandla lånet eller samla det tillsammans med övriga smålån. Dessutom går det i motsats till vad många tror även att få ned kostnaden på bolån.

Bolån

Prisjämförelsesajter på internet erbjuder idag även jämförelser av bolån. Hos dessa sajter kan du inte bara jämföra olika långivares ränta och övriga villkor, du kan också få hjälp att omförhandla lånen.

Din bostad har antagligen ökat i värde sedan du köpte den. Du har kanske också amorterat ned lånet en del sedan du tog det. Din inkomst och din övriga privatekonomi kan även ha förbättrats sedan du köpte din bostad.

Utifrån dessa aspekter kan det finnas möjlighet för dig att antingen förhandla om ditt bolån med banken eller hitta ett bättre lån hos en annan långivare.

Det kanske låter som en besvärlig procedur men idag är det mycket enkelt att göra. Hos prisjämförelsesajter fyller du bara i uppgifter om din bostad och din privatekonomi och du får därefter erbjudande om lån.