Hur ser arbetsmarknaden ut i framtiden? Vad händer med anställningsformen och hur ska Sverige klara sig genom en arbetskraftskris?

ANNONS

Jobben som fattas

Inom bara fem år kommer det att vara stora arbetskraftsbrister inom sjukvård, omsorg och skola. Det kommer att saknas lärare, sköterskor och personal i hemtjänsten. Och det största problemet i detta fall är att jobben har så pass dåligt rykte. Det finns gott om utbildad personal i Sverige men många har gått vidare till andra karriärer för att slippa överbelastningen, övertiden och de dåliga lönerna. Här sitter bristerna hos arbetsgivaren som har utnyttjat personal i åratal, skurit löner och arbetsplatser och skapat dålig arbetsmiljö där folk går in i väggen. Vill man att dessa yrken ska bli populära igenom måste dessa saker förändras och det kan innebära att arbetsgivaren, ofta landsting eller kommun, måste vara redo att gå back på löner och förmåner i några år.

Anställningsformen förändras

Det ser ut som framtiden inte består till största del av heltidsanställningar. Eftersom vi lever och arbetar längre samt lägger större vikt på vårt välbefinnande, är det många som vänder sig till frilans och konsultjobb. De som är stor kunskap, gärna chefserfarenhet, vänder sig till tjänster som Brightmill kan hjälpa dig med för att få mer utvecklande arbetsuppgifter. Istället för att anställas på ett företag hyrs du in interimt och jobbar ett antal veckor till några månader. Interimt är inte samma sak som vikariat eftersom du tar inte någon annans plats, du hoppar inte in för att någon är sjuk eller föräldraledig. Interima uppdrag uppstår mellan rekryteringar, när en avdelning eller arbetsplats behöver implementera ett nytt system och behöver hjälp med det, och så vidare.

Framtidens arbetsmarknaden?

Vad kan vi vänta oss om 10-30 år? Hos SACO kan du läsa en femårsprognos inom de största yrkesgrupperna och få information om hur det ser ut idag och hur man tror att framtiden kommer att vara.

Många anställda inom produktionsyrken och fabriker är orolig för att robotar tar över arbetsuppgifterna men än så länge behöver de inte oroa sig. Investeringen i en robot som kan ta över ett hel anställning innebär stora investeringar. Det behövs även pengar till service, reparationer och inställningar och någon som kan göra dessa uppgifter. Vilket i sin tur ökar jobbmarknaden för ingenjörer, programmerare och operatörer. Robot är fortfarande långt borta.

Det man kan säga är att i framtiden kommer det att finnas många jobb inom offentlig sektor, väldigt få inom media och kultur. Även IT och ingenjörsyrken kommer att kräva betydligt fler anställda för att hålla alla verksamheter och företag igång.

ANNONS
ANNONS

Brightmill